Main menu

header

de Dana Purgaru

Orice proprietar de animal sterilizat observă tendinţa acestuia spre îngrăşare. În cazul în care patrupedul nu urmează o dietă, acumularea kilogramelor în plus se va face rapid, aproape pe neobservate, ajungându-se la o deteriorare a stării de sănătate. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet-Ilioara, vă spune ce şi cum ar trebui să mănânce animalul castrat.

Cauzele obezităţii
Pe lângă beneficiile pe care le aduce sterilizarea, există mitul conform căruia animalul castrat se va îngrăşa cu siguranţă. Tendinţa de acumulare de ţesut adipos este însă influenţată în mică măsură de lipsa hormonilor sexuali. Este adevărat că aceştia sunt implicaţi profund în metabolismul glucidelor, grăsimilor şi proteinelor din organism, însă problema adevărată se află în altă parte, nu în metabolismul animalului. „Principalele cauze ale acumulării de kilograme în plus sunt reprezentate de fapt de inactivitate, sedentarism, de aport crescut de calorii şi hrană dezechilibrată. Astfel, pentru a veni în sprijinul proprietarilor de câini sau de pisici există diete pentru animalele sterilizate, perfect concepute pentru a asigura necesarul energetic conform stării patrupedului. Chiar şi hrana obişnuită administrată în cantitatea recomandată de producător previne îngrăşarea”, ne-a spus specialistul.
Aşadar, dacă aveţi un animal castrat, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să întrebaţi medicul veterinar ce hrană trebuie administrată, să nu depăşiţi gramajul indicat pe zi şi să aveţi grijă ca pisicuţa sau câinele să facă mişcare cel puţin o oră pe zi.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.