Main menu

header

de Dana Purgaru

- Chiar dacă seamănă foarte mult cu hamsterii sau cu porcuşorii de Guineea, ele necesită o atenţie deosebită

Chinchilla este un micuţ animal rozător, originar din America de Sud. Începând din anii ‘60 a început să fie crescută şi în captivitate, ca animal de companie, iar la noi în ţară a devenit populară după anul 2000.

Atenţie la achiziţie!
Dacă v-aţi hotărât să achiziţionaţi o Chinchilla sau mai multe (preferabil, deoarece în libertate ele trăiesc în colonii), trebuie să ştiţi câteva lucruri pentru a vă bucura mai mult timp de compania micuţului animal. Prima regulă este să achiziţionaţi o Chinchilla de la un pet-shop unde animalele au condiţii foarte bune de creştere, sunt hrănite corespunzător şi au spaţiu suficient. Optaţi pentru exemplarele care au cel puţin trei luni, care nu prezintă diaree sau scurgeri din ochi ori din nas, care au blana strălucitoare, fără zone „chele” şi care sunt vioaie. Cel mai bun moment este să faceţi acest lucru seara, când Chinchillele sunt active (fiind animale nocturne).
Gândiţi-vă, înainte de a scoate banii din buzunar, dacă vreţi ca rozătoarele să aibă pui. Dacă nu, alegeţi numai exemplare de acelaşi sex (două femele sau doi masculi).

Cuşca trebuie dotată cu toate cele necesare
Achiziţionaţi o cuşcă spaţioasă, de cel puţin 60x60x60 cm, cu minimum un nivel, confecţionată din sârmă galvanizată, cu partea de jos solidă şi cu o uşă mare, care să se închidă în condiţii de siguranţă.
Nu folosiţi decât talaş special pentru rozătoare (nu din cedru şi în niciun caz nisip). Cumpăraţi un bol steril pentru apă şi un vas pentru mâncare, din sticlă sau din plastic tare. De asemenea, achiziţionaţi pelete pentru hrana Chinchillelor şi batoane speciale pentru tocirea dinţilor (aceştia cresc continuu).

Este sperioasă
Chinchilla este un animăluţ sperios şi timid şi are nevoie în cuşcă de un loc în care să se ascundă, de aceea trebuie să îi cumpăraţi sau să îi confecţionaţi şi o cutie din lemn, pe post de vizuină, în care să se simtă în siguranţă când doarme.
Nu încercaţi să atingeţi sau să ţineţi în braţe aceste animăluţe în primele săptămânim, deoarece această experienţă poate fi foarte traumatizantă pentru ele. După ce se obişnuiesc cu habitatul şi cu oamenii, apropiaţi-vă din ce în ce mai mult, pe zi ce trece, momindu-le cu hrană gustoasă.

Sensibilă la microbi
Un alt element important în cuşca acestui micuţ rozător este „baia de nisip”. De două-trei ori pe săptămână, Chinchilla obişnuieşte să îşi cureţe blana sa frumoasă „scăldându-se” în nisip, aşadar, trebuie să îi aşezaţi la îndemână un recipient cu nisip curat.
Cuşca se amplasează într-un loc ferit de curenţi de aer, de diferenţe de temperatură, de bătaia directă a soarelui şi de agitaţie. Aceasta, împreună cu recipientele din interior, se curăţă zilnic sau o dată la două zile, deoarece Chinchilla este un animal foarte sensibil la microbi.

Poate fi eliberată prin casă
Aceste frumoase rozătoare trebuie hrănite în prima săptămână cu aceleaşi alimente pe care le-a mâncat în pet-shop şi apoi, treptat, i se pot da, pe rând: fân, pelete proaspete, seminţe de floarea-soarelui, mere, morcovi, stafide şi altele. Evitaţi, în schimb, să le daţi legume verzi sau mâncare pentru oameni.
Ca orice vieţuitoare, Chinchilla iubeşte libertatea. De aceea este indicat să îi oferiţi posibilitatea să stea cel puţin o oră pe zi afară din cuşcă pentru a face mişcare, timp în care trebuie atent observată. Chiar şi aşa, asiguraţi-vă că toate cablurile electrice nu sunt situate la nivelul micuţei rozătoare, că nu există substanţe sau plante toxice în zonă, că nu sunt curenţi de aer puternici, că uşile şi geamurile sunt închise şi, de asemenea, că nu există orificii prin care se poate strecura.