Main menu

header

de Dana Purgaru

Doctorul Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet-Ilioara, vă spune care este diferenţa dintre hrana preparată în casă şi cea industrializată şi care este mai bună pentru sănătatea animalelor.

Mâncarea de casă nu conţine toţi nutrienţii
Chiar dacă e proaspătă şi făcută cu dragoste, hrana preparată acasă nu întruneşte elementele calitative necesare unei diete echilibrate. Fie este voluminoasă şi puţin nutritivă, fie acoperă doar o parte din necesarul de nutrienţi pentru o zi. De aceea, de multe ori, medicul veterinar este întrebat: „Dar cât să mănânce pe zi?” sau „ce e bine să îi dau?”. Răspunsul este complicat, este greu de obţinut o dietă perfectă făcută în casă, de nespecialişti, oricât de îmbietoare sau de „sănătoasă” aţi crede că este.

120 kg pe an pentru un Terra Nova
Singura hrană care se apropie de o reţetă rezonabilă este cea industrializată, paletată ori conservată. Ea este realizată având în vedere necesităţile fiecărui animal în parte. Gândiţi-vă cât de greu v-ar fi să preparaţi în casă o reţetă cu 4.300-4.500 kcal/kg, 28%-30% proteină, 15%-20% lipide, 35%-40% fibre, 0,5%-0,7% Omega 3 şi aşa mai departe, din care un Terra Nova sau un Tosa-Inu, de aproximativ 70 kg, să mănânce între 600 şi 800 de grame pe zi! Aceasta înseamnă aproape 6 kg de hrană pe săptămână, 24 kg pe lună sau 120 kg pe an.

Patrupedele bolnave au necesităţi diferite
În ceea ce priveşte pisicile, nevoile se schimbă. O dietă trebuie să aibă aproximativ 4.000-4.100 kcal/kg, 30% proteine, 11% fibre, vitamina B12 - 0,2 mg/kg şi alte ingrediente atât de necesare.
Mai mult, în cazul unui animal bolnav vă puteţi lovi de diferite necesităţi sau contraindicaţii precum: scăderea cantităţii de glucide pentru diabetici, micşorarea aportului de proteină în caz de probleme renale sau alergice, introducerea altor tipuri de proteine pentru patrupedele cu intoleranţe alimentare, scăderea procentului de grăsimi pentru cele cu probleme digestive şi exemplele ar putea continua. Una dintre cele mai cunoscute astfel de diete veterinare este aşa-numita hrană „pH control” pentru probleme urinare ale felinelor.
Aşadar, ascultaţi recomandările date de medicul veterinar şi câinele vă va răsplăti printr-o sănătate de fier.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.