Main menu

header

de Elena Şerban

Cei mai buni prieteni ai omului, câinii, nu sunt buni doar pentru a păzi casa şi avutul stăpânilor lor. Conform cercetătorilor francezi, ei pot depista cancerul de prostată.

Mai tari decât testele clasice
Câinii pot simţi chimicalele care sunt eliberate de tumorile canceroase în urină, potrivit oamenilor de ştiinţă. Mai mult chiar, la testele efectuate, cercetătorii au constatat că patrupedele sunt mai eficiente la identificarea tumorilor decât testele clasice.
Pentru a ajunge la aceste rezultate au fost efectuate mai multe serii de experimente, dintre care cele mai concludente s-au realizat la Spitalul Tenon, din Paris. La această unitate medicală a fost adus un câine Ciobănesc German care a fost pus să miroasă urina a 66 de pacienţi suspectaţi de cancer de prostată. Rezultatul a fost mai mult decât mulţumitor pentru medici - câinele a reuşit să distingă rezultatul corect la 63 dintre cele 66 de persoane.

Munca lor se va diversifica
Ideea de a folosi animalele pentru depistarea cancerului nu aparţine însă cercetătorilor francezi. Au fost şi alţi oameni de ştiinţă care s-au gândit să se folosească de „nasul fin” al câinilor pentru a descoperi cancerele de piele, de plămâni sau de vezică. Rezultatele obţinute până în prezent pot fi extrem de utile, în condiţiile în care testele clasice pentru identificarea tumorilor au o rată mare de rezultate pozitive false, iar medicii efectuează foarte des biopsii, deşi nu este necesar. Un alt aspect ce nu trebuie ignorat este acela că mulţi bărbaţi care suferă de cancer de prostată nu sunt trataţi la timp. Motivul? Testele nu fac diferenţa dintre o tumoare aflată în stadii incipiente şi una care pune în pericol viaţa pacientului.