Main menu

header

de Dana Purgaru

Pisicile sunt animale prin excelenţă carnivore, care trebuie să primească o dietă completă şi echilibrată în raport cu această caracteristică. Iată ce trebuie să ştiţi despre alimentaţia felinelor de apartament.

Optaţi pentru produsele superpremium
Mâncarea pisicilor trebuie să conţină nutrienţi de origine animală (proteine, lipide şi glucide), vitamine, minerale şi aminoacizi, care nu se găsesc decât în carne (de exemplu, taurină sau arginină). O hrană bună calitativ trebuie să fie formată din ingrediente de cea mai bună calitate, proaspete, bine mixate şi corect ambalate. Este recomandată cea superpremium, care este completă din punct de vedere nutritiv.

Nu exageraţi cu felurile preparate în casă
Mâncarea pisicuţelor e de patru tipuri:
- uscată - conţine circa 10% apă şi este bună din punct de vedere al nutrienţilor însă, uneori, poate irita stomacul;
- semiumedă - conţine circa 35% apă, este bună, însă odată desfăcut un plic nu mai poate fi folosit a doua oară;
- umedă - conţine circa 75% apă, deci hidratează bine, însă nu oferă tot necesarul de nutrienţi;
- preparată în casă - nu trebuie să predomine în dieta pisicii, pentru că este greu de aproximat dacă întruneşte toţi nutrienţii necesari.
În concluzie, pisica trebuie să primească un pic din toate. Atenţie însă să nu depăşiţi necesarul zilnic, altfel veţi avea în curând un animal obez!

Le place dieta variată
Acordaţi o importanţă deosebită hranei din bolul pisicii, deoarece de calitatea acesteia depinde sănătatea ei. Iată câteva reguli de care e bine să ţineţi cont:
- nu îi oferiţi resturi de la masă, pentru că acestea conţin condimente şi nici nu sunt echilibrate nutriţional;
- mâncarea trebuie să fie la temperatura camerei, uşor încălzită;
- dacă pisica nu a mâncat, nu îi lăsaţi hrana la discreţie. Luaţi-i castronul, aruncaţi ce e înăuntru, iar la următoarea masă daţi-i mai puţin;
- nu depăşiţi cantitatea recomandă zilnic, altfel felina dumneavoastră va deveni supraponderală;
- variaţi hrana, astfel încât să nu se plictisească. Trecerea către altă mâncare se face treptat, în trei-patru zile, crescând cantitatea din noul aliment şi scăzând-o pe cea de hrană deja folosită.

Suplimentele, doar în caz de necesitate

O pisică sănătoasă, cu o dietă echilibrată, nu necesită suplimente alimentare, deoarece se presupune că hrana ei îi oferă toţi nutrienţii de care are nevoie. Însă, în cazul unui animal slab sau aflat în perioada de gestaţie ori de convalescenţă, trebuie administrate diverse suplimente minerale, vitaminice sau nutritive. Acest lucru este bine să fie făcut numai la recomandarea medicului veterinar. Gustările trebuie folosite numai pentru dresaj şi nu trebuie oferite permanent, deoarece pisica poate lua foarte repede în greutate.