Main menu

header

de Dana Purgaru

Fie că e vorba despre bălţi sau despre lacurile din oraşe, proprietarii de câini îşi duc animalele să se răcorească în apă. Patrupedele se simt excelent, iar înotul le face bine. Atenţie însă! Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, avertizează că riscurile sunt foarte mari pentru sănătate dacă iazurile sunt neautorizate pentru îmbăiere.

Apa poate conţine bacterii dăunătoare
Aproape niciun câine nu va refuza o băiţă într-un lac, însă proprietarii trebuie să fie atenţi, deoarece apa poate conţine bacterii foarte periculoase. „Apa reprezintă un vehicul şi un mediu de reproducere deosebit de bun pentru diverse boli precum leptospiroza, boli micotice de piele - tricofitie ori microsporioză - sau afecţiuni bacteriene ale pielii - streptococ şi stafilococ - putându-se ajunge până la piodermită, care este inflamaţia purulentă a pielii. În plus, căţeii sensibili se pot confrunta şi cu dermatite de contact, adică alergii ale pielii la diverse particule chimice ce se regăsesc în apa în care se scaldă”, ne-a spus medicul veterinar.

Otitele, un pericol în plus
Pe lângă aceste pericole, atunci când soarele este puternic, apare riscul arsurilor de piele, ce se pot produce la animalele cu părul scurt. În plus, joaca şi menţinerea în căldură prea mare ori sub acţiunea directă a razelor solare pot favoriza insolaţia, şocul termic sau accidentele vasculare. Şi apa înghiţită poate duce la diverse probleme gastrointestinale greu de tratat. De asemenea, la patrupedele care au urechile neaerisite sau acoperite, pătrunderea apei ar putea produce otite acute severe, ce vor necesita cel puţin o săptămână de tratament.

Curăţaţi-i bine urechile
Dacă în cazul bolilor digestive situaţia se poate agrava în numai 24 de ore, bolile de piele se pot manifesta destul de târziu. De asemenea, în cazul leptospirozei (infecţie care se manifestă prin febră, icter şi colorarea conjunctivelor), perioada de incubaţie este de câteva zile, iar otitele ajung într-un stadiu grav în maximum o săptămână, potrivit specialistului.
Aşadar, asiguraţi-vă că apa în care vă lăsaţi câinele să înoate este curată, că în lacul respectiv este permisă îmbăierea şi ţineţi animalul, pe cât posibil, la umbră. După îmbăiere curăţaţi-i bine urechile în interior şi, odată ajunşi acasă, faceţi-i baie cu şampon special. La primele semne de boală mergeţi urgent la medicul veterinar.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.