Main menu

header

de Dana Purgaru

Sunteţi pasionaţi de acvaristică şi vă place să vă bucuraţi de prezenţa unui acvariu în locuinţa dumneavoastră? În acest caz trebuie să fiţi foarte atenţi, deoarece căldura excesivă din această perioadă dăunează sănătăţii peştilor. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune ce trebuie să faceţi ca să îi protejaţi.

Prezenţa unui acvariu în casă reprezintă o bună alegere pentru oamenii ocupaţi, care au puţin timp liber ce poate fi alocat unui patruped energic. În plus, va avea o acţiune relaxantă, calmantă, şi va atrage aprecieri din partea vizitatorilor. Astfel, dacă aveţi copii, aceştia se vor obişnui cu prezenţa unor vietăţi pe care trebuie să le îngrijească, lucru ce îi va ajuta să devină responsabili şi să acumuleze mai multe cunoştinţe în domeniu.

Schimbaţi apa mai des şi măriţi volumul de oxigen
Aveţi însă grijă în această perioadă, deoarece căldura din locuinţă determină o creştere a temperaturii apei din acvariu. „Primul semn al disconfortului resimţit de peşti este ridicarea lor la suprafaţă, în căutarea unei cantităţi mai mari de oxigen. Alte indicii sunt reprezentate de faptul că înotătoarele afectate vor consuma mai puţină mâncare decât de obicei sau pot prezenta dezechilibre în deplasare”, ne-a spus medicul veterinar. Iată ce puteţi face:
- documentaţi-vă care este temperatura maximă suportată de speciile pe care le aveţi şi achiziţionaţi un termometru special;
- în cazul în care nu aveţi aparat de aer condiţionat este indicat un ventilator orientat către acvariu;
- măriţi volumul de oxigen de la pompa de aer;
- schimbaţi mai des apa (30% din volumul total la patru-cinci zile) şi nu uitaţi să „aspiraţi” foarte bine pietrişul, pentru că resturile de mâncare se alterează mai repede atunci când apa este prea caldă;
- nu ţineţi acvariul într-un loc în care este „atins” de razele soarelui;
- renunţaţi la „plantele” de plastic, în cazul în care aveţi aşa ceva, şi înlocuiţi-le cu cele adevărate, ce pot fi găsite în magazinele de specialitate. Pe lângă aspectul natural, acestea vor aduce un plus de oxigen;
- opriţi neoanele atât timp cât temperatura atinge maximul zilei, însă ţineţi cont că plantele au nevoie de lumină artificială pentru a se dezvolta.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.