Main menu

header

de Daniela Purgaru

Piometrul este o afecţiune care apare la femele, căţele sau pisici necastrate, şi poate fi letală. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre această boală şi despre cum poate fi ea prevenită.

Poate fi letal
Uneori se întâmplă ca pisica şi căţeaua să lase, în locul în care au stat, o secreţie urât mirositoare, galbenă sau hemoragică. Acesta este unul dintre simptomele piometrului, o afecţiune uterină, de natură chirurgicală, ce poate pune în pericol viaţa animalului. „Piometrul sau hiperplazia glanulo-chistică endometrială se produce ca urmare a unor dereglări ale mecanismelor hormonale, cumulate cu prezenţa unor germeni patogeni. În intervalul imediat următor ciclului de călduri, organismul intră în perioada progesteronică, în care hormonul progesteron determină o intensificare a secreţiei uterine. Dacă acesta este în exces, se acumulează la nivel uterin, se contaminează şi transformă uterul într-o rezervă purulentă, ce se poate evacua atât extern, cât şi intraabdominal, provocând peritonita acută”, ne-a spus medicul veterinar.

Diagnosticul este greu de „ghicit”
Piometrul apare, de obicei, într-o perioadă cuprinsă între câteva zile şi 60 de zile după trecerea căldurilor, putând fi favorizat şi de montele nereuşite sau de mortalitatea fetală. Este cauza principală de deces la femelele ce suferă de probleme chirurgicale. În multe situaţii, secreţiile nu apar la exterior, diagnosticul fiind foarte greu de „ghicit” de proprietar. În plus, femela afectată poate sau nu să aibă febră, sete exagerată şi urinare în exces. „Diagnosticul se realizează pe baza examenului ecografic. Investigaţia ultrasonografică abdominală relevă distensie uterină, cu îngroşarea pereţilor uterini, conţinut patologic în cavitatea abdominală, în unele cazuri uterul ocupând o mare parte, fiind uşor de observat. La pisică, un astfel de uter poate avea numeroase diverticule izolate în care este acumulată secreţie purulentă. În anumite situaţii, unele chiar premergătoare piometrului, aceasta poate fi în cantitate redusă şi incoloră, afecţiune numită hidrometru ori mucometru, în funcţie de tipul ei”, a completat specialistul.

Se tratează chirurgical
Tratamentul este de natură chirurgicală, realizându-se ovarohisterectomia de urgenţă. Intervenţia chirurgicală presupune anestezia generală şi efectuarea unei proceduri standard de îndepărtare a întregului aparat genital. În anumite cazuri pot apărea complicaţii, de aceea este indicat controlul ulterior periodic. Încercările de tratare nonchirurgicală, doar pe cale medicamentoasă, pot avea succes în mică măsură, însă, la următorul ciclu de călduri, problemele se pot repeta, riscurile fiind mai mari.

Prevenit prin sterilizare
Piometrul este una dintre afecţiunile care pot fi prevenite foarte uşor, prin sterilizarea femelei. În plus, prin acest procedeu scade şi riscul de tumori mamare şi alte afecţiuni cu origine genitală. În lipsa castrării este recomandat ca, după fiecare ciclu de călduri, femela să fie examinată ecografic, mai ales în perioada de maximum două luni de după călduri.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.