Main menu

header

de Daniela Purgaru

Foarte mulţi proprietari ignoră importanţa vaccinării pisicilor lor, motivând că acestea n-au ce să păţească dacă nu ies afară, aşa cum face un câine. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune de ce este greşită această concepţie şi ce riscuri pot apărea.

O obligaţie legală şi morală
Vaccinarea pisicii este la fel de importantă ca şi cea a câinelui atât din punct de vedere legal, cât şi moral. „În primul rând, toate felinele mai mari de trei luni trebuie vaccinate antirabic conform legii, la această vaccinare obligatorie adăugându-se şi cea pentru bolile contagioase cele mai importante. Imunizarea pisoiului se începe la vârsta de opt-nouă săptămâni de viaţă, cu rapel la două-trei săptămâni, urmând ca acest vaccin să se repete la fiecare 12 luni. De asemenea, trebuie să cuprindă imunizarea pentru rinotraheită, caliciviroză, panleucopenie şi leucoza felină”, ne-a spus medicul veterinar.

Animalul, posibil purtător de virus
Rinotraheita este una dintre afecţiunile ce pot apărea la o felină nevaccinată şi este extrem de uşor de transmis de la o pisică la alta. „Ea reprezintă un complex infecţios provocat fie de calicivirus, fie de herpesvirus. Se ia de la un animal la altul prin secreţii şi excreţii, deoarece agentul patogen este foarte bine reprezentat în salivă şi în mucozităţile pisicii bolnave”, ne-a mai spus specialistul. După trecerea prin această boală felina mai poate transmite virusul timp de încă două-trei săptămâni, unele exemplare rămânând chiar purtătoare pe viaţă, putând avea recidive.

Exemplarele tinere pot muri
Pisica afectată de rinotraheită manifestă dificultăţi respiratorii, tuse, strănut, lipsa poftei de mâncare, secreţii purulente nazale şi conjunctivale, stare generală proastă, febră şi uneori leziuni oculare severe. „Tratamentul include descongestionante ale căilor respiratorii, limitarea distrucţiei la nivel ocular şi protecţia cu antibiotice faţă de infecţii secundare”, a completat medicul veterinar. La vârste fragere, boala poate fi letală.
Pentru a preveni aceste neplăceri cauzate de rinotraheită, dar şi de alte astfel de afecţiuni, singura cale eficientă este vaccinarea.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.