Main menu

header

15-02-1de Ana Trifan

O căţeluşă de doar 3 kilograme, declarată de Cartea Recordurilor cel mai mic câine-poliţist din lume, caută şi descoperă droguri la fel de eficient precum „colegii” Labradori sau Ciobăneşti germani.

Chihuahua, în luptă cu drogurile
În fiecare dimineaţă, Midge îşi pune cămaşa cu insigna care arată că lucrează pentru Poliţie şi se pregăteşte pentru încă o zi de muncă în calitate de detectiv de narcotice. Vă gândiţi deja la un masiv poliţist american, gata oricând să-i ia de guler pe traficanţii de droguri? Ei bine, detectivul Midge e doar o căţeluşă de 3 kilograme, în vârstă de 4 ani. Şi nu orice căţeluşă, ci o corcitură de Chihuahua cu Rat-terrier, declarată de Cartea Recordurilor cel mai mic patruped în slujba forţelor de ordine. Partenerul lui Midge este chiar şeriful din localitatea Geauga, statul american Ohio.

A făcut două arestări
„Nu e chiar o imagine foarte macho să fii văzut cu un câine care arată mai degrabă ca şi cum ar aparţine lui Paris Hilton”, a declarat râzând şeriful Dan McClelland, şeful lui Midge, care a început să caute un câine de poliţie mai micuţ după ce a observat câte distrugeri aduc maşinilor Ciobăneştii germani antrenaţi să caute droguri şi cât de greu se mişcă aceştia în spaţiile mici.
De când şi-a câştigat certificatul de detectiv de narcotice, în urmă cu trei ani, Midge se poate lăuda cu două arestări, ce s-au făcut exclusiv datorită talentului ei.

E în Cartea Recordurilor
Când a primit un e-mail din partea reprezentanţilor Cărţii Recordurilor, în care i se cereau detalii despre Midge, şeriful a crezut că este o glumă de-a colegilor. „Sincer, am ieşit pe hol să văd dacă cineva râde”, a spus el. Mesajul era cât se poate de autentic, iar Midge deţine deja, de trei ani, recordul de cel mai mic câine-poliţist.

Recompensă: o minge
„Un câine nu este creditat pentru o arestare decât dacă detectează exclusiv de unul singur droguri despre care noi nu ştiam că s-ar afla într-un loc”, a explicat McClelland. „Într-unul dintre cazuri, Midge a căutat în maşina unui hoţ şi ne-a alertat asupra prezenţei drogurilor în pernele de la scaune”, a spus şeriful. Recompensa e simplă. Atunci când descoperă drogurile, Midge primeşte o mingiuţă şi o îmbrăţişare.
Cum se împacă însă cu ceilalţi câini-detectiv? Are şi ea preferaţii ei, ca oricine, la locul de muncă - îi place să se joace cu patru Ciobăneşti germani.

Iubeşte copiii
Când e la lucru nu poate fi distrasă cu bunătăţi sau cu jucării. Dar are şi ea o slăbiciune... „Adu-i un copil de 4 ani şi se luminează toată”, spune şeriful, adăugând că jucatul cu cei mici este una dintre activităţile preferate ale căţeluşei.

Doarme pe piciorul şerifului
Când nu prinde traficanţi sau nu participă la lecţii cu studenţii, Midge se odihneşte pe piciorul şerifului. Cum a ajuns căţeluşa să intre în Poliţie, alături de Ciobăneştii germani şi Labradorii care sunt desemnaţi, de obicei, pentru a face munca de câine-detectiv? La doar 3 luni, Midge a detectat marijuana! „Ideea unui câine mai mic mi-a venit observându-i pe masivii noştri Ciobăneşti căutând prin maşini. E foarte greu pentru câini de talia lor să se învârtească prea mult într-un automobil”, a explicat şeriful. „Eu sunt şeful, aşa că a trebuit să mă conving doar pe mine că Midge e o idee foarte bună”, a completat el.

Utilă ca un câine mare
„Am ştiut că un câine de talia ei nu va putea face controale în mulţime şi nu va putea semăna teroare printre infractori. Dar nu cred că există motive pentru ca un câine mic să nu fie la fel de eficient ca unul de talie mare. Caută prin camerele mari ca un dulău, însă avantajul ei este atunci când se pune problema căutatului prin spaţii mici”, a mai declarat şeriful. Midge a fost specializată doar pe detectarea drogurilor, spre deosebire de alţi colegi patrupezi care au fost dresaţi să caute şi în mulţimi sau să prindă infractori.

Fanii îi trimit cadouri

De când lucrează pentru Poliţie, căţeluşa a devenit celebră şi a ajuns în paginile ziarelor şi ale revistelor din întreaga lume. Are deja fani şi primeşte cadouri: eşarfe, veste şi chiar un portret pictat. Şeriful McClelland are încredere că Midge nu va rămâne doar o ştire despre un fapt neobişnuit, ci va lansa o adevărată modă a câinilor-poliţişti de talie mică.