Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pisica York face parte dintr-o rasă apărută recent, în 1983, în Statele Unite la... New York. Poate fi recunoscută după blana lungă şi pufoasă şi coada de culoarea prunei.

Obţinută prin consangvinizare
Rasa a fost creată de americanca Janet Chiefari, prin împerecherea a două exemplare de pisici cu blana lungă, purtătoare ale unor gene de rasă Siameză. Trebuie menţionat că în timp ce masculul era închis la culoare, femela avea în „robă” şi puţin alb. Unul dintre pisoii rezultaţi a moştenit aceste reminiscenţe, având culoarea maronie şi a fost botezat Brownie. Aceasta, la rândul ei, a avut doi pui, un mascul ciocolatiu, Teddy Bear, şi o femelă, Cocoa, cu ciocolatiu şi alb (moştenire de la bunică). Urmaşii lor au devenit... York. Rasa a fost recunoscută oficial în 1990.

Are guleraş
Culorile întâlnite la această rasă sunt ciocolatiu şi levănţică, integral sau în combinaţie cu alb. La exemplarele bicolore, albul e distribuit pe gât, piept, burtă, membre şi, deseori, chiar pe bot.
Mărimea sa este medie-mare, capul rotund şi botul lunguieţ. Ochii sunt mari, migdalaţi, de culoare aurie sau galbenă. Corpul e solid, cu osatură mare şi muşchi proeminenţi, iar gâtul este lung, acoperit de guler. Coada este pufoasă, cu păr semilung, iar picioarele sunt de dimensiune medie.

E foarte ataşată de stăpân
Din punct de vedere al personalităţii, această pisică este foarte prietenoasă, temperată şi destul de sedentară, astfel că de cele mai multe ori locul ei preferat este poala stăpânului. De altfel, iubeşte să fie alintată, răsfăţată şi mângâiată cât mai mult. Este inteligentă, energică şi foarte curioasă, urmându-şi proprietarul peste tot prin casă, ca un adevărat... satelit. Un alt lucru, ieşit din comun, este faptul că rasa York pare atrasă de apă, aşa că să nu vă miraţi dacă vă treziţi cu ea la duş.