Main menu

header

23-02-1de Gabriela Niculescu

- Campania TAIFASURI: Nu omorâţi câinii fără stăpân, STERILIZAŢI-I!

Cascadorul Szoby Cseh iubeşte animalele de când se ştie. Ca să vă dăm doar două exemple de devotament ale sale faţă de necuvântătoare, vă dezvăluim faptul că de 13 ani nu şi-a luat concediu nicio zi, preferând să aibă grijă de zecile de câini pe care i-a adunat de pe drumuri, astăzi având nu mai puţin de 30 de exemplare. Când am ajuns în curtea sa am observat o piscină gonflabilă cu două scândurele în ea. Întrebând de ce sunt acolo, cel care i-a dat viaţă renumitului „Buză de Iepure” ne-a uimit cu răspunsul său: „Este foarte cald şi vin albinele să bea apă. Am văzut că alunecau de pe margine şi se înecau, aşa că le-am pus scândurele ca să-şi potolească setea fără să-şi rişte viaţa”. Câţi dintre noi ar face asemenea gesturi?

„Ar trebui să îi considerăm un dar de la Dumnezeu”
Pomenindu-i lui Szoby Cseh despre campania lansată de noi pentru stoparea eutanasierii câinilor fără stăpâni, cascadorul ne-a dezvăluit soluţiile care, crede el, ar fi cele mai practice dacă Guvernul României i-ar încredinţa această sarcină timp de o lună. „Toată viaţa am iubit animalele, nu doar câinii, dar ei sunt mai speciali, pentru că au latura afectivă mult mai dezvoltată. Ar trebui să-i considerăm un dar de la Dumnezeu şi să învăţăm din devotamentul lor. Un astfel de patruped face cât 1.000 de psihologi, psihanalişti şi învăţători. Gândiţi-vă doar la câte filme extraordinare s-au făcut de-a lungul timpului cu câini. Ei sunt extraordinari pentru oameni singuri, pentru familii sau copii... Ştim să ne plângem de vagabonzi, dar agresivitatea din oameni este mult mai mare. Imaginaţi-vă la ce tratamente sunt supuşi maidanezii, şi abia apoi veţi înţelege de ce devin agresivi. Cei care muşcă vor să-şi păstreze teritoriul intact şi să apere zona pe care o consideră a lor. Ei cred că fac bine că alungă duşmanul şi nu au nicio vină. Oamenii care nu au avut animale nu au suflet şi decid imediat că trebuie eutanasiate. Să se pună pentru o singură zi în pielea unui maidanez şi să stea la colţul blocului, murdar, la 40 de grade Celsius sau pe ger, fără apă şi fără mâncare! Imediat îşi vor schimba raţionamentul”, ne-a spus cascadorul.

„Animalele de pe străzi au şcoala vieţii”
Avem în jurul nostru atâtea exemple din care observăm ce au făcut câinii pentru oameni. Acest lucru ni-l confirmă şi Cseh. „Chiar de curând am văzut un material cu un maidanez care a adus acasă o fetiţă rătăcită. Sunt fiinţe extraordinare, din ei aş face o rasă specială. Sunt mai rezistenţi, mai inteligenţi, mai iubăreţi, ne servesc mai mult şi ţin la familie. Animalele de pe străzi au şcoala vieţii, o înţelepciune şi un curaj uluitoare. Eu cer solemn, prin intermediul aceastei reviste, ca Guvernul să mă ia în serios, că doar sunt un om responsabil, să mă lase să fiu eu autoritatea supremă care trebuie să se ocupe de ele. Degeaba le eutanasiem, fiindcă fiecare curte este o adevărată pepinieră de câini. Femelele nasc de două ori pe an, iar oamenii aruncă puii pe străzi în loc să le castreze. Dacă am avea un strop de responsabilitate nu s-ar ajunge aici. Eu am grijă acum de 30 de patrupede, toate castrate şi iubite. Aş da o lege ca fiecare român care are o căţea să o sterilizeze pe o sumă rezonabilă după ce autoritatea veterinară face un recensământ. Dar fără excepţii - cine nu face acest lucru să ia o amendă usturătoare. Astfel nu vom mai avea câini pe străzi. Degeaba îi eutanasiază, că într-o lună vor apărea alţii. Mai bine nu se mai nasc alţii, dar de cei care au rămas trebuie să avem grijă. Eu am animale şi la asociaţia pe care o conduc, «Gladiator», pentru reabilitarea minorilor cu probleme. Acolo ţin opt câini, pentru că agresivitatea copiilor dispare atunci când văd animale în jurul lor şi le studiază comportamentul. Le stârneşte latura afectivă şi îi învaţă cum să îşi iubească aproapele. Din delincvenţi au ajuns să termine facultăţi”, ne-a spus mândru Szoby Cseh.

„Cei care vor să eutanasieze câinii să se pună pentru o singură zi în pielea unui maidanez şi să stea la colţul blocului, murdar, la 40 de grade Celsius sau pe ger, fără apă şi fără mâncare. Imediat îşi va schimba raţionamentul”

Ia-ne acasă!

23-02-223-02-3Szoby Cseh are trei pui superbi care au nevoie de un stăpân iubitor. Dacă vă plac şi aveţi posibilitatea să-i creşteţi, nu ezitaţi să sunaţi la redacţia „Taifasuri” sau să accesaţi http://ingerasiimei.ablog.ro, unde veţi găsi mai multe fotografii cu ei. „Puii pe care îi am de dat spre adopţie sunt corciţi din maidanez şi Pechinez şi sunt foarte frumoşi, iubitori şi jucăuşi. Pot fi o bucurie pentru cei care îi au în preajmă, mai ales pentru familii - dacă un copil creşte singur devine egoist, dar dacă are un animal în preajmă devine mai responsabil. Mai am patru mai mari, de circa şapte luni, pentru cei care îşi doresc un patruped castrat, vaccinat şi devotat, aşa cum sunt Liza (foto 1) şi Tora (foto 2). Pe ele le-a aruncat cineva peste gard în zăpadă astă-iarnă, când erau nişte mogâldeţe, dar astăzi sunt nişte minunăţii”, a încheiat cascadorul.