Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aproape toţi proprietarii de feline de apartament s-au confruntat, cel puţin o dată, cu un obicei mai puţin obişnuit al pisicilor, acela de a sări afară pe geam, indiferent de numărul de etaje de dedesubt. De altfel, medicii veterinari ar putea spune că poate fi vorba despre o adevărată epidemie de pisici sinucigaşe. Acest lucru este cauzat atât de agerimea acestor animale, cât şi de neatenţia proprietarilor. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre acest fenomen.

Proprietarii poartă mare parte din vină
Bineînţeles că ne întrebăm cu toţii de ce pisicilor nu le este teamă de hău. „Din fericire, puţine sunt vietăţile care să aibă un instinct de supravieţuire aşa de bine dezvoltat precum felinele. Această tendinţă sinucigaşă, cum o numim, este mai degrabă o exprimare statistică a unor accidente nefericite. La acestea contribuie, în mare parte, curiozitatea excesivă a pisicii, lipsa de experienţă în a «evolua la înălţime», geamurile uitate deschise şi suprafeţele alunecoase ori instabile pe care animalul merge la vânătoare de vrăbiuţe ori de porumbei”, ne-a spus medicul veterinar.

Se impune consultul de urgenţă
Din păcate, o astfel de „excursie” în aer se termină, de multe ori, trist, în funcţie de suprafaţa pe care pisica aterizează şi de înălţimea de la care ea plonjează. Există cazuri uimitoare, în care unele dintre aceste feline au supravieţuit în mod miraculos chiar dacă au căzut de la etajele 9 sau 10 şi au suferit doar o sperietură zdravănă, însă aceste situaţii sunt foarte rare. „În cele mai multe cazuri, o astfel de experienţă se soldează cel puţin cu fracturi, hemoragii interne, ruperi de organe interne, şoc traumatic şi chiar deces. Examinarea medicală veterinară este o urgenţă şi poate fi salvatoare. Se face ecografie pentru a observa hemoragiile interne, rupturile de organe şi deplasările acestora şi radiografie pentru a pune în evidenţă traumatismele osteo-articulare. Terapia antişoc şi internarea pot salva viaţa pisicii”, a completat specialistul.

Asiguraţi ferestrele!
Pentru a preîntâmpina astfel de năzdrăvănii acrobatice ale felinelor trebuie să acordaţi întotdeauna o importanţă deosebită asigurării ferestrelor şi blocării accesului către pervazuri, balcon, casa scărilor sau liftului etc.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.