Main menu

header

de Daniela Purgaru

Recent, un alt urs a trecut pragul Rezervaţiei de Urşi „LiBEARty” de la Zărneşti. Betsy a fost descoperită de Societatea pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale (SPCA) în condiţii mizere, într-un circ din Statele Unite, şi confiscată. Cum în acea ţară rezervaţiile sunt doar pentru grizzly, ea a ajuns la Zărneşti, în cel mai mare sanctuar al urşilor din Europa. În vârstă de 30 de ani, Betsy este cel de-al 51-lea locatar al rezervaţiei de la noi. Din păcate, nu toţi urşii au un trai cu sfârşit atât de frumos. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet-Ilioara, vă spune care este, de fapt, viaţa urşilor bruni carpatini de la noi.

O realitate tristă
În România există urşi captivi. Din păcate, este o realitate dureroasă, iar aceste animale sălbatice sunt victime ale necunoaşterii şi vanităţii oamenilor. „Crezând că putem face din urs un câine fidel şi docil ne-am înşelat amarnic şi am comis o crimă, l-am încarcerat, crezând că resturile de mâncare îl vor face fericit, iar vizitele turiştilor sau clienţilor îl vor bucura nespus. Nimic mai greşit, nimic mai dureros. Am sfârşit prin a avea pe tot teritoriul ţării un număr impresionant de urşi captivi, pe lângă hoteluri, pensiuni, restaurante, mănăstiri, grădini zoologice sau circuri”, ne-a spus medicul veterinar.

Vieţuitoarele sălbatice trebuie respectate şi protejate
Urşii captivi provin, în mare parte, din tineretul orfan din păduri, ce este capturat. Acest lucru aduce dezavantaje atât omului, care se poate îmbolnăvi şi răni o dată cu creşterea exemplarului, dar şi animalului, care îşi pierde libertatea. Acesta din urmă suferă de multe ori mutilări, cruzimi inimaginabile, precum amputarea ghearelor, implantarea de inele sau belciuge, tăierea colţilor sau orbirea.
Şi totuşi există o speranţă pentru aceste animale. Prin educaţie, românii pot învăţa să respecte vieţuitoarele sălbatice şi să nu le tulbure habitatul şi traiul, iar celor aflate în captivitate, care nu se mai pot reintegra în sălbăticie, le pot oferi un nou trai, în rezervaţii special făcute în acest scop. Totul ţine de voinţă.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.