Main menu

header

de Daniela Purgaru

Deoarece este sezonul căpuşelor, foarte mulţi proprietari de câini şi chiar de pisici se confruntă cu situaţia în care sunt nevoiţi să extragă o căpuşă înfiptă în pielea animalului lor. Înainte de a face acest lucru este bine să cunoaşteţi riscurile ce vin o dată cu acest demers.

Pe cât sunt de mici căpuşele, pe atât sunt de periculoase pentru sănătatea animalelor. Aceşti paraziţi externi pot transmite boli ce cauzează anemie sau chiar paralizie. Ei sunt atraşi de căldură şi mişcare şi supravieţuiesc hrănindu-se cu sângele vieţuitoarelor de care se ataşează.
Cel mai des, căpuşele se cuibăresc în interiorul urechilor, între degete, în pliurile blănii sau pe burtă, însă pot fi întâlnite şi în alte părţi ale corpului animalului.

Inspectaţi cu atenţie pielea patrupedului
În special, în această perioadă este indicat să mângâiaţi şi pipăiţi toată suprafaţa corpului animalului, zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, pentru a detecta o eventuală căpuşă. Majoritatea bolilor transmise de ea vor intra în organismul patrupedului după câteva ore de la ataşare, aşa că este foarte important să o descoperiţi cât mai repede.

Folosiţi o pensetă
Dacă identificaţi pe pielea animalului o mică umflătură nelalocul ei puneţi-vă mănuşi chirurgicale, luaţi o pensetă specială pentru căpuşe (se găseşte la pet-shop-uri) sau o pensetă obişnuită şi apucaţi cu aceasta parazitul, cât mai aproape de punctul în care s-a ataşat. Aveţi însă mare grijă să nu îi stoarceţi corpul, altfel bacteriile periculoase vor trece în sângele animalului. Trageţi-o afară încet şi ferm, fără să întoarceţi penseta.

Omorâţi-le în alcool!
Dacă o parte din capul căpuşei a rămas în piele, folosiţi penseta pentru a o scoate uşor. În cazul în care nu reuşiţi, nu vă alarmaţi, pentru că, de foarte multe ori, acesta cade singur după o vreme.
Spălaţi bine zona cu apă şi săpun, ungeţi-o cu un unguent cu antibiotic şi ţineţi-o sub supraveghere câteva zile. Dacă locul nu se vindecă în scurt timp mergeţi la veterinar.

Utilizaţi substanţe împotriva paraziţilor
Nu uitaţi să folosiţi frecvent substanţe pentru îndepărtarea paraziţilor externi şi mergeţi de urgenţă la veterinar în cazul în care nu vă descurcaţi singuri să extrageţi căpuşa din piele.

Atenţie! Căpuşele nu mor dacă sunt aruncate în vasul de toaletă sau în chiuvetă! Ele trebuie omorâte ţinându-le în alcool

Pot duce la paralizie

Simptomele majorităţii bolilor transmise de căpuşe includ pierderea în greutate, şchiopătat, umflarea încheieturilor sau anemie. Primele semne ale bolii pot apărea după zile sau chiar săptămâni de la infectare. Unele căpuşe pot provoca o reacţie severă, care culminează cu paralizia.