Main menu

header

29-02-1de Gabriela Niculescu

- Campania TAIFASURI: Nu omorâţi câinii fără stăpân, STERILIZAŢI-I!

Cornel Constantiniu şi soţia sa, actriţa Domniţa Constantiniu, sunt cunoscuţi drept mari iubitori de animale. De-a lungul anilor, casa lor a fost însufleţită de necuvântătoare, care au avut mereu statutul de membri ai familiei. Fiecare dintre câinii şi pisicile adoptate de artişti are o poveste impresionantă. Cântăreţul consideră că salvarea vieţii lui Costică, patrupedul care-i este prieten de şase ani, i-a adus darul lui Dumnezeu de a mai primi, la rându-i, o şansă la viaţă. De asemenea, Dolfy, câinele care a fost „cules” din zăpadă şi care a trăit 18 ani în familia Constantiniu, le-a răsplătit bunătatea, apărându-i de hoţi. Acum, trei pisici şi Costică fac viaţa familiei mai frumoasă şi mai liniştită. Iubind animalele atât de mult, Cornel şi Domniţa Constantiniu nu au rămas indiferenţi la auzul intenţiei autorităţilor de a eutanasia bietele animale nevinovate şi s-au alăturat imediat campaniei noastre.

„Dolfy ne-a ferit de hoţi”
Atât Cornel Constantiniu, cât şi soţia acestuia sunt total împotriva ideii de a ucide câinii fără stăpân. Au trăit în compania animalelor, care le-au schimbat viaţa, iar poveştile lor sunt impresionante. Artistul a simţit pe propria piele devotamentul şi recunoştinţa patrupedului său. „Am mai avut un câine salvat, care a trăit 18 ani în familia noastră. Se numea Dolfy şi a murit acum doi ani, de bătrâneţe. L-au luat copiii de pe stradă când avea două luni. Era îngheţat în zăpadă. Pe atunci stăteam pe Bulevardul Dacia şi hoţii au venit la uşă. Mama era singură acasă şi, fiind foarte bătrână, le-a deschis. Dolfy a simţit pericolul şi imediat le-a sărit la gât, iar ei, speriaţi, au fugit mâncând pământul. Ulterior am aflat că cei doi hoţi dăduseră mai multe spargeri în acea dimineaţă în zonă. Spuneau că sunt de la cablu şi, dacă găseau un bătrân sau un copil, furau tot ce apucau de valoare şi fugeau. Se ştia că la noi în casă nu puteai intra dacă Dolfy nu voia acest lucru. Dacă simţea că eşti duşmănos sau ai sufletul necurat, nu te lăsa în casă, ci sărea pe tine. Era credincios pentru că-i salvasem viaţa”, ne-a mărturisit cântăreţul.

„Mă înfioară soarta pe care o va avea Mihai Atănăsoaie”
„Aceşti câini ne-au adus noroc şi ne-au făcut viaţa mai frumoasă. Există un echilibru atunci când faci bine. Mă înfioară soarta pe care o va avea prefectul, ţinând cont de ce pune la cale. Mi-ar plăcea să-i spun direct în faţă că, pentru această idee înfiorătoare, n-aş vrea să mă uit spre viitorul său. Este un gând mârşav. Pentru nişte animale lipsite de apărare nu ai dreptul să decizi aşa ceva. Există soluţii mult mai civilizate. Sterilizare, adăposturi, dar să nu se mai fure banii. E mai simplu să-i omori pe prietenii oamenilor decât să le salvezi viaţa. Sunt nenumărate exemple de câini, pe tot Globul, care efectiv şi-au dat viaţa pentru stăpânii lor. În ţările civilizate nu se întâmplă aşa ceva, dar noi trebuie să ne întoarcem la barbarie pentru că avem un prefect fără suflet”, ne-a mai declarat, vizibil emoţionat de soarta animalelor, Cornel Constantiniu.

„Aceste vietăţi ne dau linişte”
Cei doi artişti au şi trei pisici, toate salvate de la moarte când erau pui. Una are 16 ani şi doar trei picioare. A fost aruncată la o lună în curtea blocului, cu un picior făcut praf. S-au dus cu ea la doctor şi i s-a amputat lăbuţa. Ea era cea mai bună prietenă a lui Dolfy, ne-a spus Cornel. Câinele o apăra şi dormeau mereu împreună. „Aceste vietăţi ne dau linişte şi ne fac să sperăm că încă nu suntem barbari, dar mi-e teamă de viitor având asemenea exemple de oameni în jurul nostru”.

Artiştii au luat câini acasă ca să îi ajute
Domniţa Constantiniu ne-a mărturisit că mulţi alţi artişti susţin ideea salvării acestor suflete chinuite, cum ar fi Claudiu Bleonţ, Coca Blos, Ion Caramitru, Mihai Constantiniu. Ei sunt îngroziţi de această metodă propusă pentru stârpirea lor, iar marea regizoare Cătălina Buzoianu luptă împotriva eutanasierii şi are în casă câini pe care i-a salvat împreună cu soţul.

„Sunt nenumărate exemple de câini, pe tot Globul, care efectiv şi-au dat viaţa pentru stăpânii lor”

„Dumnezeu s-a uitat la mine că am salvat acest pui”

„Acum aproximativ şase ani l-am găsit pe Costică, aşa cum l-au botezat fiii mei, aruncat pe un câmp aflat în drumul către Giurgiu. Era muşcat, lovit, înfometat şi trăgea să moară, arăta ca o caricatură. A venit după mine, a tot plâns şi nu m-am îndurat să-l las acolo şi l-am luat acasă. La câteva luni după ce am adus acest câine, am primit din Ceruri un ajutor nesperat şi am putut fi operat la Viena. Jana Gheorghiu şi Horia Moculescu au organizat acel teledon la care mi-au sărit în ajutor mulţi artişti şi presa. Mereu am spus că Dumnezeu s-a uitat atunci la mine că am salvat acest pui de câine. Acum este membru al familiei noastre. Există răsplată pentru fiecare gest dezinteresat pe care-l faci în viaţă”, ne-a mai spus artistul.