Main menu

header

17-02-1Scrisoare deschisă tuturor membrilor Comisiei de Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibrul Ecologic

„Domnilor,

Îmi pun toată speranţa în dumneavoastră şi în bunul dumneavoastră simţ, pentru ca proiectul de lege pe care trebuie să-l examinaţi în aceste zile să poată vedea lumina zilei, fără a fi o sentinţă de moarte pentru mii de animale. Acest lucru nu depinde decât de voi.

Trebuie să ştiţi că primarul din Braşov, tocmai a fost felicitat la televiziunea naţională pentru rezultatele obţinute ca urmare a campaniilor de sterilizare în parteneriat cu asociaţia locală de protecţie a animalelor „Milioane de Prieteni”. Ca şi aceasta, numeroase asociaţii din Bucureşti, Oradea, Galaţi fac de ani buni eforturi susţinute şi meritorii pentru a stopa proliferarea câinilor.
Acum trebuie ca Guvernul şi primăriile să se alăture acestui efort în mod sistematic şi ca bugetele şi mijloacele logistice să fie implementate. A ucide înseamnă nu numai un cost financiar pentru administraţie, dar în acelaşi timp un cost moral pe care, cei care pun în aplicare aceste decizii crude, nu-l pot judeca pe moment, din păcate. Este totuşi imens şi se repercutează în general asupra stării de bine a unei ţări şi a cetăţenilor săi.
România nu va putea evolua dacă va continua să ia decizii crude faţă de fiinţe sensibile - aşa cum sunt ele definite în Legea Europeană - şi care de altfel se află sub protecţia acesteia. Animalele fără stăpân neglijate şi sub ameninţarea străzii sunt oglinda disperării unei ţări ce nu reuşeşte să abordeze viitorul pe bază de principii de responsabilitate binevoitoare. Vă implor deci a dejuca aceste capcane iluzorii de soluţii drastice şi expeditive şi să includeţi în acest proiect de lege colaborarea fructuoasă a autorităţilor cu asociaţiile locale de protecţie a animalelor, aşa cum acest lucru se întâmplă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene.
În aşteptarea unui ecou favorabil la cererea mea, vă transmit salutările mele cele mai sincere,

Brigitte Bardot,
preşedinte Fundaţia Brigitte Bardot”