Main menu

header

de Daniela Purgaru

De când pisica şi câinele au devenit companionii noştri, ne frământăm să aflăm care dintre ei e mai inteligent. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, face o analiză în detaliu a caracterelor celor două specii, pentru a desemna câştigătorul. Lupta este strânsă.

Creier
Prima lovitura năucitoare a câinelui - un creier de minimum 65 de grame faţă de un maximum de 25 la pisică. Deşi mărimea fiecărui organ este în funcţie de talia animalului, cel al pisicii nu întrece câinele. Totuşi, cursa se reechilibrează, deoarece pisica are în creier peste 300 de milioane de neuroni funcţionali, pe când câinele are doar 160.

Domesticire
Câinele revine în avantaj, cu date istorice mai vechi de 135.000 de ani. Pisica a venit însă lângă om cam acum 9.500 de ani.

Ataşament
Se ştie că pisicile nu îşi prea manifestă dragostea faţă de stăpâni. Câinele, în schimb, încă de la vârste mici, aparent va alege mai repede compania unui om, decât pe cea a unui alt câine şi îşi va urma toată viaţa stăpânul. O felină este mai puţin afectată de prezenţa sau de absenţa stăpânului. La această categorie, în mod clar, câinele este cel mai bun prieten al omului, iar pisica va toarce pe calorifer şi vă va privi impasibilă.

Popularitate
Se consideră că în acest moment există în lume 204 milioane de pisici şi 173 de milioane de câini. Deci iată că felinele ripostează şi revin la egalitate de puncte.

Putere de înţelegere
Pe cât de grea, pe atât de interesantă este această categorie. Câinele se pare că poate înţelege până la 200 de cuvinte, urmăreşte expresiile faciale ale omului şi atribuie importanţă anumitor gesturi ale stăpânului. Şi pisica înţelege cuvinte şi gesturi, totuşi, la testul final, şi anume modul în care recuperează alimente dintr-un loc inaccesibil, ea se va chinui la nesfârşit, pe când câinele va cere ajutorul stăpânului. Asta da inteligenţă! Este un animal care schimbă regulile jocului.

Vocalizări
În decursul timpului, câinele a dezvoltat un adevărat vocabular tocmai pentru a comunica astfel cu omul (a se observa diferenţa faţă de lup, care nu prea latră). În schimb, pisica poate emite sunete cu efect subliminal, având aproximativ aceeaşi frecvenţă ca şi scâncetele unui copil. Deci, cineva încearcă să ne dreseze pe noi?

Antrenament
La capitolul antrenament, nici nu încape discuţie. Aici se vorbeşte numai despre câini, pentru că ei au dorinţa şi se pretează din plin dresajului.

Utilitate
Un câine poate vâna, proteja, asista un om cu deficienţe, poate aduna turma de vite sau oi, găseşte oameni sub dărâmături, bombe şi droguri în locuri ascunse şi mai este şi angajat permanent al circului. Pisicile sunt bune şi ele, dar doar dacă avem şoricei în casă sau suntem foarte stresaţi.
Şi acum... marele câştigător! Ei bine, veţi fi cu toţi de acord că cel care câştigă este unul singur - animalul pe care îl avem acasă. El este cel mai inteligent şi mai frumos cu putinţă.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.