Main menu

header

29-02-1de Claudia Stan

- Campania TAIFASURI: Nu omorâţi câinii fără stăpân, STERILIZAŢI-I!

Monica Columbeanu s-a dovedit a fi încă o dată un model pentru generaţia sa, şi nu numai. Aflând de proiectul de lege ce vizează eutanasierea câinilor comunitari, ea a luat o atitudine demnă de o vedetă: se opune cu vehemenţă şi se alătură iubitorilor de animale în sprijinirea campaniei împotriva uciderii căţeilor. În interviul de mai jos, vedeta ne va spune punctul de vedere vizavi de eutanasiere - o soluţie extremă.

„Sunt categoric împotriva eutanasierii”
- Cum ai reacţionat în momentul în care ai aflat de proiectul eutanasierii câinilor maidanezi?
- Sunt categoric împotriva eutanasierii câinilor maidanezi şi mă întristez de fiecare dată când acest subiect revine în actualitate, dar mai ales să ştiu că acest lucru se şi întâmplă.

- Ca iubitoare de animale, dar şi ca vedetă, în ce fel vei lupta pentru a stopa acest proiect de lege?
- Sunt pe deplin alături de cei care nu doresc ca problema câinilor comunitari să fie rezolvată prin eutanasiere! Din păcate, nu aş putea spune acum în ce măsură mă pot implica într-o luptă împotriva acestui proiect de lege. Ca orice iubitor de animale sper într-o soluţie care să nu ne dezonoreze pe noi, oamenii!

Există şi alte metode!
- Ce procedee de rezolvare ai propune în locul eutanasierii?
- Singura variantă ce dă rezultate pe termen mediu şi lung este sterilizarea în masă. În plus, este o soluţie umană şi decentă. La fel şi aplicarea unui program de înregistrare a fiecărui câine la domiciliul stăpânului, pentru a împiedica abandonul. Totodată, aş recomanda implementarea unui program naţional de control al reproducţiei, de vaccinări şi sterilizări. Acestea sunt câteva măsuri ce ar putea înlocui cu succes adoptarea unei soluţii radicale, inumane, scumpe şi, în plus, total ineficiente!

- Câinii comunitari reprezintă o ameninţare atât de mare pentru Bucureşti, încât trebuie să fie eutanasiaţi?
- Maidanezii sunt o problemă pentru Bucureşti şi pentru alte oraşe, dar se spune că noi, oamenii, suntem fiinţe raţionale şi trebuie să ne comportăm ca atare. Este nevoie de metode eficiente şi umane pentru a le rezolva. Prin eutanasiere nu se va rezolva problema decât provizoriu, pentru că maidanezii vor continua să se împerecheze, în schimb, sterilizarea previne acest lucru.

„Am grijă de mai multe animale”
- Dacă ai avea posibilitatea să dai o lege pentru protecţia animalelor, ce ai avea în vedere?
- Pentru un proiect de lege în acest sens este nevoie de comisii multidisciplinare, menite să studieze şi să elaboreze cele mai bune metode, pe care să le transpună într-un text de lege. Aceasta ar trebui să conţină aspecte medicale, sociale, ecologice şi juridice. Mai mult, trebuie tratate de specialişti, iar eu nu mă văd în postura de a putea participa la elaborarea unei astfel de legi.

- Ai grijă de vreun animal fără stăpân?
- Personal, am grijă de mai multe animale domestice, dar şi de maidanezi.

- Până unde vei merge cu această campanile împotriva uciderii câinilor fără stăpân?
- Voi urmări cu atenţie această problemă şi voi căuta să sprijin implementarea unor metode care să aducă alte soluţii decât eutanasierea!

„Ca orice iubitor de animale, sper într-o soluţie care să nu ne dezonoreze pe noi, oamenii!“

Greva foamei până la soluţionarea problemei

29-02-2Anca Herţea, profesoară de muzică La liceul „Dinu Lipatti”, din Bucureşti, ne-a anunţat că, începând cu 13 mai 2010, ora 9:00 a intrat în greva foamei. Aceasta nu va înceta până ce complotul din Camera Deputaţilor cu privire la Legea Marinescu II va fi demascat. Totodată, Herţea vrea ca aceste abuzuri să fie cunoscute pe plan naţional şi internaţional. „Menţionez că sunt ajutată de toţi participanţii implicaţi în această grevă şi avem şi susţinerea societăţii civile consumatoare de abuuri din partea autorităţilor”, ne-a spus îndurerată profesoara.

Protest „flash-mob“ pentru necuvântătoare

29-02-3Iubitorii animalelor s-au adunat din nou, la 14 mai, pentru a protesta faţă de iniţiativa prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaie, de a eutanasia câinii fără stăpâni. Astfel, sute de oameni, de toate vârstele, purtând eşarfe roşii simbolizând sângele vărsat de patrupede, s-au întins pe iarba şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. Timp de câteva minute, ei au „murit”, într-un gest simbolic prin care se încearcă trezirea autorităţilor la realitate, arătându-le ce înseamnă, de fapt, eutanasia. La acest eveniment au participat şi reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor, dar şi vedete. Potrivit acestora, problema câinilor fără stăpâni din Bucureşti poate fi rezolvată civilizat, prin campanii de sterilizare în masă, adopţii şi oprirea abandonului. (Daniela Purgaru)