Main menu

header

de Daniela Purgaru

Cercetătorii, care au studiat 24 de mamifere mari ce obişnuiau să se mişte cu sutele dintr-o zonă în alta, au descoperit că şase dintre migrări s-au oprit, iar celelalte s-au diminuat sever. Unele dintre animalele ce nu mai migrează deloc sunt: antilopa, oryxul, bizonul şi karibu.
În timpul migrărilor, animalele pleacă din zone unde mâncarea este puţină în zone unde aceasta se găseşte din abundenţă, iar vieţuitoarele ce pasc caută în principal iarbă tânără, mai uşor de digerat şi cu mai multe proteine. Transformarea pajiştilor în zone pentru agricultură, împrejmuirea lor, construcţia drumurilor şi a căilor ferate, care blochează rutele animalelor, dar şi vânătoarea duc la reducerea migrărilor.

Excrementele animalelor acţionează pe post de îngrăşământ natural în zona respectivă, astfel că oamenii de ştiinţă spun că pierderea migrărilor ar putea duce la un colaps al ecosistemului.

Singura zonă de pe Pământ unde mai au loc migrări este Serengeti, în Africa de Est, pe unde trec două milioane de animale migratoare în fiecare an.