Main menu

header

27-02-1de Claudia Stan

- Campania TAIFASURI: Nu omorâţi câinii fără stăpân, STERILIZAŢI-I!

Monica Davidescu este una dintre vedetele care luptă pentru drepturile animalelor. Ba mai mult, ea a dus până acum la castrat zeci de patrupede. În ediţia trecută vă dezvăluiam faptul că actriţa, împreună cu Cristina Ţopescu au luat parte la o şedinţă în Parlamentul European, unde au discutat pe larg despre problema câinilor fără stăpân. Mai multe detalii despre subiectele dezbătute ne va spune Monica în rândurile de mai jos.

Castrarea fără anestezie, o altă problemă
- Spuneţi-ne câteva detalii despre şedinţa la care aţi participat.
- A fost o întâlnire importantă, la o masă rotundă organizată de Daciana Sârbu şi de Fundaţia „Vier Pfoten”, la care s-a discutat despre bunăstarea animalelor în Europa şi în special în ţara noastră. E un subiect urmărit îndeaproape de parlamentarii europeni însărcinaţi cu probleme de mediu şi cu bunăstarea animalelor. S-a discutat despre porci, castrarea acestora fără anestezie, o altă practică barbară în ţara noastră, despre omorârea lor în chinuri, despre miei şi sacrificarea lor tot în chinuri de Paşte, despre spaţiul de creştere a puilor (prea mic), despre transportul animalelor către alte ţări în condiţii mizerabile şi chinuitoare. Apoi ni s-a dat posibilitatea să vorbim zece minute despre problema pentru care am ajuns acolo, şi anume a câinilor fără stăpân pentru care prefectul a propus un nou val de crime.

Cei care omoară pot fi pedepsiţi
- Cum aveţi de gând să luptaţi în continuare pentru a opri uciderea?
- Mii de mail-uri curg la Parlamentul European, la cabinetul doamnei Daciana Sârbu, pe tema opririi măcelului în România, ce din lipsă de informaţie văd că a şi început. De aceea eu fac apel la voi, cetăţenii cinstiţi şi dornici să faceţi lucrurile aşa cum trebuie. Mergeţi la Poliţie şi faceţi plângeri împotriva acestui abuz, pentru că în prezent Legea 9/2008 interzice eutanasia şi pedepseşte cu închisoarea maltratarea şi uciderea animalelor. Altă lege nu e în vigoare şi nu se poate face nimic fără sesizări şi plângeri la Poliţie. Autorităţile şi hingherii care omoară nu pot fi pedepsiţi fără plângere. Astăzi, cei care omoară vor suporta rigorile legii, indiferent de ordinul pe care îl primesc pe linie de partid sau dacă acţionează în spirit propriu.

În UE uciderea este interzisă prin lege
- Care a fost reacţia celor de la masă când au auzit ce se întâmplă în ţara noastră?
- Au fost şocaţi de metodele folosite în România sub numele de eutanasie şi nu puteau crede că în 2010 sunt în aceeaşi Uniune cu un stat care încă promovează crima, cu toate că ea e interzisă prin lege UE. După ce Cristina Ţopescu a terminat de citit toată expunerea noastră de motive am cerut o mână de ajutor pentru civilizarea poporului nostru şi rugămintea de a recomanda ţării noastre să folosească metoda sterilizării obligatorii a tuturor câinilor fără valoare chinologică şi cu sau fără aparţinător, metodă ce a dat rezultate oriunde a fost aplicată. Cu ochii în lacrimi şi oripilată de ceea ce a auzit, parlamentarul european din partea Danemarcei, o doamnă foarte respectată, s-a ridicat şi a întrebat dacă noi nu suntem popor creştin. Practic, UE se miră că o ţară ortodoxă promovează crima! I-am spus că vom apela şi la Înalt Prea Sfinţia Sa, Patriarhul României, ceea ce chiar intenţionăm să facem, şi că vom depune o cerere de audienţă zilele astea ca să-i adresăm personal întrebarea.

„Cu ochii în lacrimi şi oripilată de ceea ce a auzit, parlamentarul european din partea Danemarcei, o doamnă foarte respectată, s-a ridicat şi a întrebat dacă noi nu suntem popor creştin”

Amendarea nu e văzută ca o soluţie

Bucureştenii vor eutanasierea câinilor agresivi şi bolnavi. Dintre propunerile prefectului Capitalei în privinţa legii referitoare la câinii fără stăpân, respondenţii aprobă, în principal, eutanasierea câinilor bolnavi fără stăpân (71%) şi a celor agresivi fără stăpân (66%). Trebuie menţionat că majoritatea persoanelor care susţin măsurile propuse de Municipalitate în toate cele patru scenarii cercetate au fost agresate de câinii comunitari. Cea mai dezaprobată măsură dintre cele propuse în proiectul de lege este eutanasierea câinilor fără stăpân neadoptaţi în termen de şapte zile - 67% dintre respondenţi o resping. Amendarea celor care hrănesc câinii pe străzi nu constituie un deziderat al bucureştenilor intervievaţi, aceştia exprimându-şi dezacordul faţă de această măsură în majoritatea situaţiilor (63%).

Protestele continuă

27-02-2Luni, 10 mai 2010, circa 100 de iubitori de animale au organizat un miting în faţa noului sediu al Primăriei Capitalei, pentru a susţine proiectul înfiinţării Poliţiei Animalelor. Aceasta ar pune la dispoziţia bucureştenilor câte o ambulanţă tip SMURD în sprijinul patrupedelor bolnave din fiecare sector şi ar steriliza toţi câinii din Bucureşti. Totuşi, în aceeaşi zi, la discutarea acestui proiect, consilierii Primăriei s-au ridicat şi au părăsit sala. Aşadar, iată că îmbunătăţirea situaţiei animalelor fără stăpân nu este încă posibilă din cauza necooperării autorităţilor. Faţă de această situaţie, asociaţiile chinologice vor organiza din nou un miting la 30 mai, în Parcul Izvor.