Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Aşa cum oamenii au zile mai bune, dar şi mai proaste şi animalele noastre de companie trec prin momente în care nu sunt la fel de vioaie cum le ştim de obicei, iar pe mutrele lor putem citi lipsa chefului de joacă, o stare de sănătate înrăutăţită, o depresie sau o agitaţie inexplicabilă. Ei bine, doctorii veterinari ne atrag atenţia că există cauzele acestor stări de rău ale animalelor chiar în casa sau în grădina noastră. Acestea sunt plantele ornamentale, florile din ghivece sau cele plantate în curte. Dacă sunt ingerate, ele le pot da migrene, stări de vomă sau diaree micilor noştri prieteni, iar unele pot fi chiar fatale.

O ispită nocivă
Atât plantele de apartament, cât şi cele de grădină pot reprezenta o adevărată ispită pentru amicul necuvântător. Aşadar, aveţi mare grijă, pentru că în orice moment este posibil să vă găsiţi câinele sau pisica ronţăind dintr-o plantă. În loc să vă supăraţi şi să-l certaţi, este de preferat să îl duceţi urgent la veterinar. Doctorii spun că este suficient ca o bucată mică dintr-o plantă nocivă să ajungă în cavitatea bucală a animalului pentru a-i provoca arsuri. La cabinet i se vor face spălături gastrice şi va fi tratat.
În rândurile ce urmează veţi afla care sunt plantele nocive pentru animalele de companie, dar şi efectele pe care le produc acestea micilor patrupede.

Filodendronul şi begonia provoacă vomă
Există plante ce declanşează tulburări digestive neplăcute, cum ar fi voma şi diareea. Printre acestea se numără begonia, clematita, glicina, irisul, ghiocelul, azaleea şi laleaua. Printre cele mai periculoase este filodendronul, plantă ale cărei frunze sunt foarte toxice. În cazul în care s-a otrăvit cu „ananasul săracului”, aşa cum mai este numită popular, animalul salivează, vomită, sângerează, are o respiraţie greoaie şi prezintă dificultăţi la înghiţit. De asemenea, begonia este o plantă de ghiveci toxică în întregime, dar preponderent la rădăcină. Dacă o ingerează, animalul va vomita şi va prezenta diaree cu sânge.

Mărgăritarul duce la deces
Vâscul, hortensia, laurul şi iedera provoacă tulburări nervoase, respiratorii, dar şi cardiace. Mai mult, animalul poate să rămână mut dacă va mesteca Diffenbachia sau „trestia mută”, cum i se mai spune. Această plantă cauzează umflarea şi iritarea corzilor vocale, ducând la pierderea totală a vocii. Cel mai grav va fi dacă amicul patruped va mesteca ricin, cucută sau mărgăritar. Acestea sunt plantele capabile să provoace moartea prin stop cardiac.

Veterinarii spun că ar trebui să ştim exact denumirile plantelor pe care le avem acasă şi gradul lor de toxicitate. Sunt suficiente trei ore pentru ca simptomele de intoxicare să apară după ingerarea unei plante nocive.