Main menu

header

de Daniela Purgaru

Primăvara apar paraziţii externi (puricii, căpuşele etc.), ce pun în pericol sănătatea animalelor. Pentru a ne imuniza patrupedele se impune deparazitarea lor, sub îndrumarea medicului specialist. Doctorul Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune cum se realizează aceasta.

Sunt transmise afecţiuni grave
Paraziţii externi prind viaţă o dată ce temperaturile şi regimul de lumină cresc şi au nevoie de gazde pe care să se dezvolte. Practic, este de ajuns o plimbare prin parc pentru ca un câine să capete din iarbă „chiriaşi” de care cu greu va mai putea scăpa, aceştia punându-i apoi sănătatea în pericol. „Parazitismul poate duce la apariţia unor afecţiuni sezoniere de tipul dermatitelor alergice, în cazul parazitismului cu purici, şi creşte posibilitatea transmiterii unor boli grave cum ar fi: babesioza, hemobartoneloza sau chiar leishmanioza, în cazul parazitismului cu căpuşe”, ne-a spus medicul veterinar. Unele dintre aceste afecţiuni parazitare afectează celulele sângelui şi pot duce chiar la deces.

Procedeul extern se face în fiecare lună
Aceste afecţiuni se pot transmite şi de la animalul bolnav la cel sănătos prin intermediul paraziţilor externi. Aşadar, deparazitarea externă, corectă şi frecventă, este extrem de importantă şi nu trebuie neglijată, în special primăvara. Aceasta se realizează sub îndrumarea medicului veterinar şi se efectuează o dată la trei-patru săptămâni. Se folosesc produse eficiente sub formă de picături, prafuri sau zgărzi speciale.

Cel intern se repetă la trei-patru luni
Şi deparazitarea internă trebuie efectuată în această perioadă ca, de altfel, pe tot parcursul anului. „Parazitismul intestinal este una dintre cauzele eventualei astenii de primăvară, prin slăbirea organismului din pricina scăderii aportului de nutrienţi şi prin perturbarea activităţii sistemului imunitar”, ne-a mai spus medicul veterinar. Deparazitarea internă se realizează mai rar decât cea externă, la trei-patru luni.

Pot apărea şi alergii
În urma influenţei paraziţilor, animalele pot face dermatite alergice. „În acest caz, deparazitarea trebuie realizată nu doar pe perioada sezonului cald, ci trebuie să aibă un caracter continuu. Ouăle puricilor pot infesta locuinţa, eclozarea acestora fiind stimulată de simpla prezenţă a animalului. Acesta, în lipsa protecţiei oferite de un antiparazitar eficient, va fi infestat imediat”, a completat specialistul.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.