Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aproape orice vieţuitoare poate deveni animal de companie. Acest lucru este confirmat de noua modă din Statele Unite şi Marea Britanie, unde există crescători de melci uriaşi. Cât de mari sunt aceste moluşte? În jur de 30 cm. Obişnuiţi cu „codobelcii” de la noi cu lungimea de 7 cm, ne vine greu să ne imaginăm unul ce atinge lungimea unei tălpi. Şi totuşi, aşa ceva există şi este chiar căutat de iubitorii de animale de companie ieşite din comun.

Se înmulţesc într-un ritm ameţitor
Achatina achatina este numele ştiinţific al melcului gigant african. El mai este numit şi melcul tigru, datorită coloritului carapacei sale - dungi maro închis pe un fond mai deschis. Acest gasteropod ce face parte din familia Achatinidae este întâlnit în libertate în special în zona Ghana şi are plămâni.
La fel ca toate gasteropodele ce respiră, acesta este hermafrodit (cu organe sexuale atât masculine, cât şi feminine) şi poate atinge dimensiuni de 30 cm lungime şi 15 cm lăţime. Giganta specie nu prea are inamici şi, datorită acestui lucru, se înmulţeşte într-un ritm ameţitor. Fiecare exemplar depune până la 12.000 de ouă pe an. Aceştia, pentru a se dezvolta, devorează în jur de 500 de tipuri de plante şi distrug vopseaua de pe pereţii caselor. În plus, prin prezenţa lor, reprezintă o ameninţare pentru alte specii de melci.
Dacă beneficiază de condiţii optime de creştere şi dezvoltare, melcul gigant african poate trăi chiar şi câţiva ani.