Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pierderea părului poartă numele ştiinţific de alopecie. Această afecţiune poate să apară la un număr foarte mare de animale şi este una dintre cauzele cel mai frecvente de prezentare la medic pentru diagnostic şi tratament. Doctorul Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Ilioara”, din Capitală, vă spune mai multe despre aceasta.

Problema poate fi şi ereditară
Alopecia poate fi un semn al mai multor afecţiuni atât cutanate, cât şi generale. Iată cauzele: acantoza nigricans, dermatita neurogenă, dermatoze testosterono sau progesterono-dependente, dermatite alergice sau iritative, alopecie areată-autoimună, piodermite, displazie foliculară, plăgi cicatrizate, dermatită medicamentoasă sau postchemoterapie, tulburări hormonale suprarenale, hipofizare, tiroidiene, râia demodectică, râia sarcoptică, cheiletieloza sau diabetul zaharat. De asemenea, poate fi cauzată de necroză dermică metabolică, alergie la saliva puricilor, foliculită, alergii alimentare, granuloame, histiocitoză, tumori testiculare, dermatofitoze, leishmanioză, pediculoză, malasezioză, dermatită solară, seboree, avitaminoză A şi hipozincoză. Boala poate fi însă şi ereditară, ciclică sau se poate manifesta chiar şi în urma tunderii.

Tratament îndelungat
Imediat ce observaţi că animalului dumneavoastră îi cade părul, mergeţi la medicul veterinar! Sunt necesare o serie de teste pentru a ajunge la o concluzie, deoarece, după cum aţi observat, lista cauzelor este foarte lungă, aşa că trebuie să aveţi răbdare. „Diagnosticul este, de obicei, mai greu de stabilit, perioada de tratament este lungă. De multe ori, proprietarul devine nerăbdător şi schimbă medicul curant. Este greşit însă, deoarece fiecare tratament luat de la început prelungeşte sau compromite vindecarea”, ne-a spus specialistul.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.