Main menu

header

de Daniela Purgaru

V-aţi trezit de multe ori noaptea în timp ce pisica mieuna intens pentru că era în călduri? Vă deranjează atunci când căţelul „călăreşte” tot ce prinde în jurul lui, manifestându-şi astfel dorinţa de a se împerechea? Aceste neplăceri şi multe altele, inclusiv cele legate de boli ce apar la animalele necastrate, pot fi evitate dacă vă sterilizaţi patrupedul. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, vă spune ce trebuie să ştiţi despre această operaţie.

Masculii sunt activi tot anul
În timp ce femelele prezintă o manifestare ciclică, numită „călduri”, câinele sau cotoiul răspunde la stimulii din partea sexului opus pe întreaga perioadă a anului. „O dată cu această perioadă de «călduri» vin pericole ce derivă din montele nedorite, cu obţinerea de produşi de concepţie nedoriţi, pericolele stării de gestaţie pentru femele, luptele traumatizante între masculi şi stimularea vagabondajului. Creşte agresivitatea generală a indivizilor şi pericolul bolilor cu transmitere genitală sau al afecţiunilor favorizate de aglomerările de animale, mai ales nevaccinate şi fără alte tratamente profilactice”, ne-a spus medicul veterinar.

Se fac analize medicale înainte
Pentru a evita astfel de probleme, atât masculii, dar mai ales femelele fără valoare reproductivă pot fi sterilizaţi pe cale chirurgicală. Această acţiune este o manoperă medicală curentă, cu cele mai multe dintre urmări favorabile. Ea se desfăşoară sub anestezie generală, în sala de operaţie a unei clinici veterinare, iar, înainte de a fi operat, animalul este examinat clinic şi i se fac analize de rutină, pentru a preveni anumite complicaţii.
Altă soluţie pentru diminuarea efectelor perioadei de călduri poate fi reprezentată de tratamentele hormonale. Însă, această medicaţie este doar o intervenţie asupra unui echilibru hormonal şi aşa fragil, putând duce, în anumite cazuri, la unele efecte adverse. De aceea, operaţia rămâne cea mai bună soluţie.

Castrarea trebuie realizată cât mai curând
Femelele se sterilizează în apropierea primei perioade de călduri. Astfel, se reduc foarte mult posibilităţile de apariţie a unor probleme tumorale genitale şi dispare riscul de piometru. Dacă vă gândiţi că este „sănătos” ca femela să aibă măcar o gestaţie, trebuie să ştiţi că sarcina este un stres major pentru organism, duce la apariţia unor pui, eventual, nedoriţi, viitori orfani sau abandonaţi, pot apărea numeroase complicaţii ce pun în pericol animalul şi reprezintă un stres şi pentru proprietarul care trebuie să aibă grijă de pui circa două luni.
E bine ca masculii să fie castraţi spre finalul perioadei de creştere sau mai repede dacă îşi manifestă instinctul reproductiv ca reacţie la contactul cu femele în călduri.
Săptămâna viitoare puteţi citi despre îngrijirea postoperatorie a animalului sterilizat.

Mitul blocajului renal

În ceea ce priveşte sterilizarea motanilor, există un mit ce, se pare, rămâne un mit. „Până de curând se credea că realizarea acestei manopere în cazul unor motani ce nu au ajuns în apropierea taliei de adult poate duce, ca urmare a slabei dezvoltări în diametru a uretrei, la favorizarea obstrucţiilor uretrale, aceasta producându-se ca urmare a prezenţei litiazei urinare ce este condiţionată la rândul său de anumite defecte de metabolism şi mai ales de o alimentaţie necorespunzătoare. Însă, nu sterilizarea masculului duce la apariţia blocajului renal, ci o hrănire necorespunzătoare, anumite defecte metabolice sau lipsa unui control medical periodic”, a completat specialistul.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.