Main menu

header

de Daniela Purgaru

Curăţarea urechilor pisicii este un obicei ce trebuie efectuat o dată pe lună. Atenţie! Acest lucru se face numai dacă ştiţi ce tehnică trebuie să folosiţi şi cu o substanţă recomandată de un cabinet veterinar. Dacă nu cunoaşteţi ce trebuie să faceţi, este mai bine să cereţi ajutor specializat, altfel riscaţi să îi provocaţi felinei durere şi, în cel mai rău caz, răni interne.

Pregătiţi-vă pentru zgârieturi!
Urechile sănătoase trebuie să aibă o culoare rozalie, să nu prezinte acumulări de ceară sau alte urme de mizerie şi să nu miroasă. Acestea se pot infecta din diverse cauze, lucru ce poate duce la surzenie şi la dereglarea echilibrului. Pentru început, ţineţi cont de faptul că felinelor nu le place să le fie atinse urechile, aşa că pregătiţi-vă pentru ce e mai rău, adică muşcături şi zgârieturi. Chemaţi neapărat cel puţin o persoană în ajutor pentru a imobiliza pisica! Cea mai bună metodă este înfăşurarea sa într-un prosop, lăsând afară doar capul.

Folosiţi soluţii de la veterinar
Aveţi nevoie de beţişoare de urechi (groase), o cârpă subţire, moale şi curată şi o soluţie de la cabinetul veterinar, specială pentru această operaţiune. Întoarceţi-i capul într-o parte, ţineţi-i urechea cu degetele de la o mână şi cu cealaltă puneţi-i două picături de soluţie. Procedaţi la fel cu cealaltă ureche şi aşteptaţi trei minute ca să îşi facă efectul. Cu ajutorul beţişoarelor îndepărtaţi mizeria de pe cartilaje, dinspre interior spre exterior, fără a pătrunde prea mult pe canalul auditiv. Luaţi cârpa, înfăşuraţi-o pe deget şi frecaţi încet marginile interne ale urechilor!