Main menu

header

de Daniela Purgaru

Înmulţirea câinilor, dar şi a pisicilor fără stăpân este rezultatul lipsei de preocupare a autorităţilor locale faţă de acest subiect. Simpla ucidere a lor, pe lângă faptul că este ilegală, a dovedit că rezolvă doar temporar problema. Astfel că speranţa se află în mâinile iubitorilor de animale, care pot duce patrupedele la sterilizat.

Varianta „scurtă” sau cea „lungă”
Există două metode prin care puteţi steriliza câinii fără stăpân. Prima constă în programarea la unul dintre centrele de stat şi lăsarea patrupedului acolo pe perioada recuperării postoperatorii. În acest caz, totul poate dura chiar şi o lună, iar riscul este destul de mare, deoarece câinele poate contacta din centrul respectiv, în cele câteva zile de după operaţie, diverse afecţiuni (jigodie - boala Carre, parvoviroză, râie - Demodecie, ciupercă, tuse de canisă, hepatită).
A doua metodă, fiind şi cea mai eficientă, este să duceţi personal animalul la castrat şi, imediat după efectuarea intervenţiei de sterilizare, să îl luaţi acasă, pentru a-l ţine sub observaţie. Pentru această procedură trebuie să vă programaţi la o asociaţie pentru protecţia animalelor cu care centrul de stat are protocol şi să vă procuraţi delegaţia necesară sterilizării gratuite. Această variantă este numită şi „varianta scurtă“, deoarece puteţi castra animalul în aproximativ trei zile de la data programării.
În prezent, se lucrează la elaborarea unei proceduri prin care animalele fără stăpân pot fi duse de oricine la sterilizat la anumite cabinete veterinare unde operaţia va fi efectuată gratuit.