Main menu

header

de Daniela Purgaru

Există anumite afecţiuni ce sunt localizate numai la nivelul pielii şi, de cel mai multe ori, dau multe bătăi de cap atât câinilor, cât şi stăpânilor sau medicilor veterinari. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus mai multe despre bolile dermatologice.

Există diverse afecţiuni ce provoacă metamorfozele cutanate
Orice schimbare a aspectului pielii sau a blănii animalului trebuie să îngrijoreze. Aşadar, dacă pisica sau câinele se scarpină des, iar pe piele apar diverse modificări, trebuie mers de urgenţă la medicul veterinar. „Bolile de piele cuprind mai multe tipuri de afecţiuni, de la râie (râia demodectică, sarcoptică, notoedrică) până la infecţii cutanate, sub forma unor piodermite, dermatite micotice sau alergice, dermatoze ori, la vârste mai înaintate, ajungând şi la sindrom hepatocutanat. Chiar şi unele afecţiuni infecţioase virale, de tipul maladiei Carre, pot provoca metamorfoze cutanate, iar la feline, anumite modificări ale sistemului imunitar, de tipul unui sindrom eozinofilic, pot provoca leziuni ale pielii”, ne-a declarat medicul veterinar.

Mâncărimea, primul semn
Aproape întotdeauna primul semn al unei probleme dermatologice este mâncărimea. Apoi, se întâmplă ca blana din zona respectivă să se rărească până la dispariţie şi se pot ivi probleme precum înroşirea pielii, apariţia de bubiţe, coji, răni etc. „Pe de altă parte, în unele afecţiuni, mai ales ca urmare a unor dereglări hormonale sau autoimune, bolile de piele evoluează fără vreun disconfort, ci doar apare căderea părului în zona respectivă”, a completat specialistul.

Diagnosticarea se face prin examene medicale complexe
Pentru stabilirea cauzei se vor face antibiograme (în cazul infecţiilor), se vor lua probe parazitologice (în cazul râiei sau contaminării cu ciuperci microscopice), se va efectua examenul histopatologic (recomandat în cazul unor suspiciuni de tumori cutanate). De asemenea, se pot face investigaţii complementare, de tipul biochimiei sangvine, o determinare hormonală sau o hemoleucogramă (în cazul afecţiunilor autoimune, endocrinopatiilor etc.) şi examinarea în lumina ultravioletă sau chiar examinarea ecografică (în cazul unor suspiciuni privind diferite afecţiuni hepatice). În funcţie de rezultatul investigaţiei medicale, tratamentul poate fi atât medicamentos (general sau local), cât şi dietetic.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.