Main menu

header

de Daniela Purgaru

Jigodia este unul dintre principalele motive ale decesului multor animale tinere. Doctor veterinar Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Ilioara”, din Capitală, vă spune cum vă puteţi proteja căţelul de această boală necruţătoare.

Jigodia este extrem de contagioasă şi decimează în special animalele tinere, ce nu au fost vaccinate. Se transmite foarte uşor, chiar şi pe cale aeriană, şi este foarte greu de tratat. „Modul de manifestare este foarte accelerat. Sunt afectate aparatul respirator, nervos central şi digestiv, apare febră, secreţie purulentă la ochi şi la nas, animalul se deshidratează, poate face pneumonie sau bronşită, se deplasează din ce în ce mai greu şi, în final, poate muri”, ne-a spus specialistul.

Soluţia: vaccinarea
Şansele de supravieţuire sunt destul de mici, dar nu imposibile dacă animalul este dus la medic de la cele mai mici semne de îmbolnăvire. „De cele mai multe ori, câinele rămâne cu sechele pe sistem nervos, respirator sau locomotor”, a completat doctorul Constantin Lescai. Singura şi cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli necruţătoare este vaccinarea puiului conform unui program de imunizare stabilit de medicul veterinar. Vaccinul se repetă anual şi nu trebuie ignorată importanţa acestuia.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.