Main menu

header

de Daniela Purgaru

Deşi nu ne convine, animalul nostru de companie va îmbătrâni mai repede decât noi. Pentru a-i îndulci această perioadă, este bine să recunoaştem din timp primele simptome. Doctor Daniel Constantin Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, vă spune ce trebuie să ştiţi despre acestea.

Apetitul poate fi modificat
Unele dintre semnele cel mai întâlnite sunt deplasarea mai greoaie, capacitatea de efort redusă şi, eventual, durere în timpul mersului sau la palparea articulaţiilor. De cele mai multe ori este vorba ori despre o afecţiune degenerativă articulară, ori despre artroză. „Se poate observa şi un apetit modificat, aceste schimbări de apetit, fie în creştere, fie în scădere, putând duce şi la variaţii ale greutăţii corporale. Poate fi vorba chiar despre afecţiuni mai grave atât metabolice, cât şi digestive sau hormonale ori chiar tumorale”, ne-a spus medicul veterinar. De asemenea, animalul în vârstă va mesteca mai greu, va avea o salivaţie abundentă şi o respiraţie urât mirositoare. În acest caz, se impune neapărat o consultaţie la veterinar. Aceasta poate releva o gingivită, o boală  periodontală sau alte afecţiuni bucale.

Şi memoria este afectată
În cazul în care animăluţul dumneavoastră de companie bea mai multă apă şi urinează mai des decât de obicei poate fi vorba despre apariţia diabetului, a bolilor renale, hepatice sau altele. Este indicat să urmăriţi modul în care arată urina sau fecalele, pentru a putea depista la timp anumite probleme. „O dată cu vârsta şi sistemul nervos suferă, rezultând modificări de comportament: animalul uită elemente de dresaj, doarme mai mult şi răspunde mai greu”, a completat specialistul. Pentru a preveni şi depista aceste semne de bătrâneţe, mergeţi cu animalul frecvent la cabinet pentru o consultaţie amănunţită, în urma căreia să se realizeze o evaluare completă a stării de sănătate.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.