Main menu

header

937 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului de mii de ani. Este ușor de înțeles de ce: sunt inteligenți, loiali, prietenoși. Pe de altă parte, dincolo de calitatea lor de companioni extraordinari, câinii sunt și vânători, și... arheologi! Exemplare excepționale au descoperit, grație curiozității și unui simț al mirosului remarcabil, vestigii arheologice care stau la loc de cinste în Panteonul istoriei omenirii.

Robot a „căzut” în intrarea spre celebra peșteră Lascaux

937 24 2În 1940, Marcel Ravidat își plimba câinele, pe Robot, în mediul rural francez ocupat de germani. Băiatul și animalul se bucurau de aerul curat când Marcel l-a pierdut din vedere pe patruped. L-a strigat și l-a auzit lătrând înfundat în apropiere. Marcel a urmărit sunetele și a descoperit că veneau dintr-un puț îngust, adânc de 15 metri, care ducea în subteran. Marcel a intrat în acel spațiu pentru a-și salva câinele, dar a rămas uimit când lampa sa a dezvăluit o peșteră imensă, cu opere de artă rupestre peste tot. Marcel și Robot găsiseră accidental antica Peșteră Lascaux, care s-a dovedit una dintre cele mai semnificative descoperiri atât din istorie, cât și din artă. Picturile de aici au peste 17.000 de ani, ceea ce le face unele dintre cele mai vechi opere de artă cunoscute realizate de strămoși. Astăzi, oamenii de știință continuă să studieze peștera și pereții săi care au devenit faimoși în toată lumea, în timp ce caută noi metode pentru a păstra aceste rămășițe neprețuite ale creației omenești. Nimeni nu ar fi știut vreodată că sunt acolo dacă nu ar fi fost câinele Robot...

Raffle și-a dat numele unui schelet de plesiozaur

937 24 3Tracy Barclay se plimba cu un grup de prieteni și cu câinele ei, Raffle, pe o plajă din Dorset, Anglia. Femeia s-a oprit să se odihnească cu patrupedul, în timp ce restul grupului și-a cotinuat drumul. Dar Raffle a sărit brusc în picioare și a început să sape în nisipul din apropiere. Tracy s-a apropiat să privească ce a captat atenția câinelui, care dezvelea de zor o… coloană vertebrală masivă! Tracy s-a așezat în genunchi și s-a alăturat animalului, cei doi dezvăluind bucăți dintr-un schelet de plesiozaur. Tracy și-a alertat soțul, un pasionat colecționar de fosile, amândoi au anunțat autoritățile locale, iar după 16 ani de muncă minuțioasă la extragerea, curățarea și asamblarea oaselor, scheletul vechi de 200 milioane de ani a fost expus la Charmouth Heritage Coast Centre. În onoarea câinelui curios care l-a descoperit ințial, scheletul de animal preistoric a fost numit Raffle.

Kajtus a dat la iveală o comoară de secol al XIII-lea

937 24 4Câinele Kajtus se plimba cu stăpânul său lângă Walbrzych, Polonia, când animalul a început brusc să sape într-un anumit loc. Omul a văzut ieșind la iveală o oală veche de lut. La o examinare suplimentară, s-a descoperit că vasul era plin cu monede… din secolul al XIII-lea, în stare uimitor de bună! Ofițerul pentru protecția patrimoniului care a supravegheat colectarea și curățarea monedelor a spus: „Persoana care a luat legătura cu noi era la plimbare cu câinele. La un moment dat, Kajtus a început să sape în pământ și așa a dat peste oala cu monede”. Animalul a rămas în analele descoperirilor arheologice foarte importante și, de asemenea, este un exemplu faimos al simțurilor de excepție ale câinilor.

Recompensă pentru o colecție veche de 3.000 de ani

937 24 5În apropiere de satul ceh Kostelecke Horky, câinele Monty se plimba cu stăpânul său, Frankota, pe un câmp. Monty s-a interesat de un anumit loc și a început să sape. Nu a trecut mult până când proprietarul a observat că Monty dezgropa lame de metal. Temându-se pentru siguranța câinelui, Frankota și-a îndepărtat companionul canin, dar apoi a observat că metalul părea mai vechi. Arheologii chemați de stăpânul inspiratului câine au fost uimiți să descopere că aceste piese ruginite erau de fapt o colecție extrem de rară de lame, brățări și vârfuri de suliță, de seceră și de topor, vechi de 3.000 de ani. Drept recompensă pentru găsirea acestei comori străvechi, Frankota a primit 360 de dolari...

Morminte ale soldaților căzuți în Războiul de Independență a SUA

937 24 6Există anumiți câini cu calități renumite de descoperire a trupurilor neînsuflețite. Deseori sunt folosiți de poliție pentru diverse anchete, dar, la un moment dat, autoritățile din statul Georgia, SUA, s-au gândit să testeze aceste calități și pentru trupuri ucise în urmă cu peste 200 de ani, în bătălia de la Kettle Creek, loc de încleștare majoră între forțele americane și britanice în timpul Războiului pentru independența Americii. În mod uluitor chiar și pentru specialiști, animalele au reușit să găsească peste două duzini de morminte. Descoperirile câinilor au fost confirmate cu un radar și o excavare parțială. Fostul câmp de luptă a primit fonduri federale pentru extindere și conservare și este un loc de o importanță deosebită pentru istoria SUA.

Vasul plin ochi cu argint

937 24 7Un câine din Cehia pe nume Masa era cu stăpânul său la plimbare când a început să sape cu mult entuziasm - sub suprafața solului se afla un vas de lut. Omul a ridicat cu grijă artefactul și și-a dat seama că se uita la o piesă cu valoare istorică. După ce au fost chemați la fața locului, specialiștii în arheologie au găsit înăuntru ceea ce părea a fi o comoară din câteva monede de argint, dar, după spargerea vasului, au ieșit la iveală nu mai puțin de 300 de piese din secolul al XIV-lea. Monedele au fost evaluate la peste 90.000 de dolari, iar descoperirea a rămas singulară, în acel loc nemaifiind găsit niciun alt vestigiu sau obiect istoric.

Monede în loc de… trufe!

Adam Clark, din Blackpool, Anglia, a cumpărat un cățeluș pentru fiica sa. Puiul, pe nume Ollie, face parte din rasa numită Lagotto Romagnolo, binecunoscută pentru dezgroparea… trufelor. La prima sa plimbare, Ollie a făcut ceea ce se aștepta stăpânul: a început să sape cu frenezie într-un loc și a ajuns să dezgroape… 15 monede masive de aur, din secolul al XIX-lea! Adam a strâns comoara și a dus-o la evaluare, iar dealerul i-a oferit o „răscumpărare” de 6.000 de lire sterline. Ollie avea zece săptămâni când a făcut descoperirea...

Câinele Zach a descoperit un sit arheologic care a devenit grădină biblică a Ierusalimului

Aur în valoare de peste 10 milioane de dolari!

John și Mary își plimbau câinele Moses (Moise la noi) pe o potecă de pe proprietatea lor din California. Moses a descoperit ceea ce părea o cutie veche, care abia se zărea ieșind din pământ. John a săpat în jur și a observat că era extrem de grea. Când a deschis-o au rămas înmărmuriţi: era plină cu monede de aur. John și Mary s-au întors la fața locului cu un detector de metale și au dezgropat încă opt cutii pline cu monede prețioase din epoca „goanei după aur”. Colecția a fost evaluată la peste 10 milioane de dolari și, cum a fost găsită pe proprietatea celor doi, ce a descoperit câinele a rămas al lor.