Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pentru că au fost crescute în captivitate, berzele de la Refugiul Naţional pentru Faună Sălbatică Necedah, din Wisconsin, SUA, nu ştiu ce presupune migraţia. Tocmai de aceea ele sunt conduse către ţinuturi mai calde de un planor, pe care păsările îl consideră părinte.
Berzele din rezervaţia naturală au fost obişnuite cu zgomotul pe care îl face aparatul de zbor încă de mici, iar acestea se aşază cuminţi în forma literei „V”, încolonate în spatele planorului pe care îl recunosc drept şef.

Joe Duff, care pilotează planorul, are la bord înregistrări cu zgomotul făcut de o barză ce conduce un stol şi un GPS care să-l ajute să conducă păsările către o altă rezervaţie, aflată în ţinuturi mai calde, pe coasta vestică a Floridei.

40 de păsări, ghidate spre Florida
Până acolo, pilotul şi stolul său au parcurs peste 2.000 km în trei luni. Stolul călătoreşte aproximativ 160 km pe zi pentru a ajunge la destinaţie. De când s-a lansat acest program, în 2001, peste 40 de berze au învăţat drumul către rezervaţia din Florida, unde staţionează pe timpul sezonului rece.
În America de Nord, numărul berzelor s-a redus dramatic, păsările fiind decimate de vânători sau de boli, de aceea sunt dezvoltate astfel de programe.