Main menu

header

de Daniela Purgaru

Suntem obişnuiţi cu ideea că trebuie vaccinaţi câinii şi ne mirăm când auzim că trebuie să facem la fel şi cu pisicile. Chiar dacă acestea nu sunt scoase afară, trebuie totuşi imunizate împotriva diverşilor factori ce îi pot afecta sănătatea. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, vă oferă mai multe informaţii despre acest lucru.

Injecţia antirabie, obligatorie prin lege
Vaccinarea pisicii este la fel de importantă precum şi a câinelui, putându-se preîntâmpina afecţiuni dintre cele mai grave. „În primul rând, toate felinele mai mari de 3 luni trebuie vaccinate antirabic, conform legii. La aceasta se adaugă şi vaccinarea pentru bolile contagioase cele mai importante ale pisicii”, ne-a spus medicul veterinar.

Primul vaccin, la 8 săptămâni
Primul vaccin se face la vârsta de 8-9 săptămâni, cu repetare la 14-21 de zile, urmând ca acest vaccin să se facă apoi anual. „El trebuie să cuprindă imunizarea pentru rinotraheită, caliciviroză, panleucopenie şi leucoză felină. Toate aceste afecţiuni se răspândesc extrem de uşor, pot avea o evoluţie acută sau cronică, puţin vizibilă simptomatic, dar în timp se pot ivi probleme din cele mai grave. Transmiterea lor se poate realiza atât prin contact cu feline bolnave sau purtătoare, cât şi prin contactul cu secreţiile şi excreţiile acestora, chiar şi de pe hainele oamenilor”, a completat specialistul.
Pentru a preîntâmpina aceste neplăceri este recomandat să nu ignoraţi vaccinarea pisicii la care ţineţi, chiar dacă aceasta îşi petrece majoritatea timpului în casă.