Main menu

header

de Daniela Purgaru

Temperaturile destul de ridicate pentru această perioadă pot fi nocive animalului dumneavoastră de companie, deoarece el poate suferi din cauza arsurilor solare, dar şi a deshidratării. Iată ce este bine să faceţi pentru a preveni aceste neplăceri.

Nu lăsaţi patrupedul în maşină
Există mulţi stăpâni care îşi abandonează animalele în autoturism în timp ce se duc la cumpărături, uitând chiar să lase geamul întredeschis. Într-o zi fierbinte, temperatura din autoturism o poate depăşi cu mult pe cea de afară, iar câinele poate muri în doar câteva ore. Acelaşi lucru este valabil şi pentru călătoriile lungi. Pentru a evita neplăcerile trebuie să opriţi o dată la o oră, să scoateţi animalul afară şi să îi daţi să bea apă. De asemenea, este bine să îi puneţi pe el o cârpă sau un prosop ud.

Daţi-i apă proaspătă
Patrupedul trebuie să stea în aer liber, la umbră şi să aibă apă proaspătă. Câinii au glande ce permit transpiraţia în pernuţele labelor, dar procesul de răcire a organismului se realizează prin gâfâit. Astfel, respiraţia devine rapidă, gura este deschisă, iar limba se măreşte. Mişcarea aerului favorizează evaporarea apei de pe suprafaţa limbii, excesul de căldură din organism fiind astfel eliminat. Gâfâitul este astfel extrem de eficient, însă consumă o mare cantitate de apă. De aceea, animalul nu trebuie să stea în spaţii închise sau în soare fără apă.

Tundeţi-l dacă e cazul
Pentru a uşura viaţa unui câine cu părul lung, în timpul verii se recomandă tunderea lui la intervale scurte de timp.

Plimbaţi-l dimineaţa sau pe înserat
Scoateţi-l afară numai dimineaţa devreme şi seara târziu. Dacă nu puteţi la alte ore, se recomandă udarea blănii sale şi ţinerea lui la umbră, dar nu foarte mult. Este bine să luaţi şi apă, pentru a-i da din când în când să bea.

Primul ajutor
În cazul supraîncălzirii, primul ajutor constă în transportul câinelui la umbră, udarea blănii, masajul pielii, flexarea labelor şi apoi vizita de urgenţă la medicul veterinar.

Bine de ştiut

Simptomele supraîncălzirii organismului câinelui sunt: gâfâit excesiv, puls ridicat, anxietate, lipsă de putere, corpul foarte fierbinte, uneori vomă şi diaree. În cele mai grave situaţii poate intra în comă şi muri.
ATENŢIE! Pe timp călduros, daţi-i patrupedului cu 10% mai puţină hrană decât de obicei.