Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pisica javaneză este destul de rară, fiind obţinută recent din combinaţia mai multor rase. Javaneza are părul semilung şi seamănă destul de mult cu balineza. De altfel, a fost obţinută din încrucişarea raselor siameză, balineză şi colorpoint Shorthair.

Recunoscută în 1979
Javaneza a fost recunoscută pe plan internaţional în 1979. Are capul alungit, corpul longilin, elegant, graţios, ochi migdalaţi, urechi mari şi blana mătăsoasă. Talia este medie, iar culorile pot fi: brun, ciocolatiu, liliachiu şi albastru-cenuşiu.
Este o pisică inteligentă, jucăuşă şi foarte sociabilă. Îi place să facă tot felul de tumbe şi să miaune destul de des. În schimb, nu suportă să fie lăsată singură şi de aceea e indicat ca, în cazul în care lipsiţi mult timp de acasă, să îi luaţi un companion.

Trebuie să facă multă mişcare
Javaneza are tendinţa spre îngrăşare dacă nu face destul exerciţiu fizic, aşa că trebuie să îi supravegheaţi cu atenţie alimentaţia şi să o ajutaţi să se mişte cât mai mult, stimulând-o cu diverse jucării atractive. Speranţa de viaţă este de 9-15 ani.