Main menu

header

de Daniela Purgaru

Despre creşterea porumbeilor se spune că este una dintre cele mai frumoase îndeletniciri, în special pentru persoanele care iubesc păsările, au curte şi doresc să se deconecteze în prezenţa acestora. Porumbeii sunt păsări de casă foarte uşor de domesticit şi de îngrijit, mai ales dacă sunt lăsaţi liberi în timpul zilei. Înainte de a-i achiziţiona este necesar însă să faceţi unele investiţii în amenajarea „căsuţei” lor.

Lăsaţi-i liberi ziua

Mai întâi este indicat să stabiliţi câte exemplare vreţi să creşteţi şi să amenajaţi un aviar din plasă de sârmă cu ochiuri dese şi cu tavanul deschis, astfel încât păsările să intre şi să iasă libere. Nu vă temeţi că rămâneţi fără ele, deoarece porumbeii se întorc la căsuţele lor seara. Aviarul ar trebui pus pe o suprafaţă înaltă, unde nu pot ajunge şobolanii sau alte animale de pradă. O altă variantă ar fi să îngropaţi plasa de sârmă în pământ la o adâncime de circa 40-50 cm. Fiecare pasăre trebuie să aibă suficient spaţiu.

Amenajaţi cu grijă aviarul

Pe lângă locurile pentru dormit şi pentru împerechere, ca şi alte accesorii naturale cum ar fi un copăcel, crengi uscate, un arbust, suporţi verticali cu „scări” şi coşuleţe din răchită pentru femele, este bine să amenajaţi şi un loc pentru adăpost, care îi fereşte pe porumbei de intemperii.
Pe jos puteţi pune un braţ de fân, iarbă uscată şi frunze şi amenajaţi un colţ pentru hrană şi apă, dar în care să nu poată ajunge fecale de la păsări. Porumbeii trebuie să aibă loc să iasă din aviar şi apoi să se întoarcă seara, fără a se înghesui sau eventual zgâria în sârmă.

Păstraţi curăţenia!

Hrana porumbeilor constă în: porumb, grâu, floarea-soarelui, mazăre, orz, in, mei, cânepă etc. Aviarul trebuie menţinut curat în permanenţă, altfel păsările se pot îmbolnăvi foarte uşor. Cea mai frecventă afecţiune este paramyxovirus velogena, ce se manifestă la două-trei zile de la contaminare şi poate fi fatală. Consultul şi tratamentul trebuie făcute de urgenţă. De asemenea, pentru a le păstra sănătatea este necesar să le daţi minerale şi vitamine. Dacă aveţi exemplare reuşite vă puteţi înscrie în cluburile de columbofili şi puteţi participa chiar şi la competiţii.