Main menu

header

637 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Lumea se confruntă cu o „anihilare biologică” a speciilor sale animale, din cauza „problemelor globale provocate de om” în ultimele decenii, arată concluziile unui nou studiu.

Declinuri catastrofice în rândul vertebratelor

Un studiu de anvergură realizat de cercetători din cadrul Universității Stanford și al Universității Naționale Autonome din Mexic, care au utilizat mostre din 27.600 de specii vertebrate și au efectuat o analiză detaliată a 177 de specii de mamifere confruntate cu extincția populațiilor lor între 1900 și 2015, a arătat un grad extrem de ridicat al declinului populației la vertebrate, chiar și în cazul speciilor pentru care nu există preocupări legate de o eventuală dispariție, menționează cercetarea, publicată în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Din cele 27.600 de specii care reprezintă aproape jumătate din vertebratele cunoscute, o treime, respectiv 8.851, au scăzut ca număr de indivizi și zonă geografică de răspândire, deși nu sunt considerate în prezent în pericol, au descoperit cercetătorii.

Aproape jumătate dintre mamifere au scăzut numeric cu 80%

Cele 177 de specii de mamifere au pierdut, toate, peste 30% din zona geografică de răspândire, în timp ce peste 40% dintre ele au trecut printr-un declin sever al populației, de peste 80%. „Mai multe specii de mamifere care erau relativ în siguranță în urmă cu unul sau două decenii sunt acum în pericol”, menționează studiul, exemplificând cu declinurile masive ale populațiilor de gheparzi, urangutani, lei, pangolini și girafe. Trecând dincolo de tonul obișnuit al unor astfel de rapoarte, studiul folosește avertismente severe, menționând că „această anihilare biologică reprezintă un asalt înspăimântător asupra fundamentului civilizației umane”. Profesor Gerardo Ceballos, unul dintre autorii studiului, afirmă că „situația este atât de gravă, încât nu ar fi etic să nu fie prezentată în termeni duri”.

Creșterea populației și supraconsumul decimează biodiversitatea

Cercetătorii au descoperit că miliarde de exemplare din specii de mamifere, păsări, reptile și amfibieni au dispărut complet la nivelul planetei, arată „The Guardian”. Viața în sălbăticie este muribundă, potrivit specialiștilor, din cauza poluării, a vânătorii, a invadării habitatelor, a schimbărilor de climă. Dar cea mai gravă cauză a acestei distrugeri de proporții planetare este „creșterea enormă a populației lumii și mai ales supraconsumul, în special al celor bogați”, arată documentul, care reamintește de un volum din 1968, al profesorului Paul Ehrlich, de la Universitatea Stanford, intitulat „The Population Bomb” („Bomba numită populație”), care trăgea acest tip de semnale de alarmă și care nu a reușit să stârnească decât controverse. Comentând rezultatele studiului actual, Ehrlich a reamintit că prețul pe care îl va plăti omenirea ar putea fi uriaș: „Civilizația depinde de plante, animale și microorganisme care alimentează planeta cu serviciile ecosistemelor, de la polenizarea culturilor la hrana din mări și oceane și men- ținerea unui climat în care oamenii să poată trăi”. Datele actualului studiu sunt susținute de o cercetare din 2014 a World Wildlife Fund, care a relevat faptul că „Pământul a pierdut jumătate din sălbăticie doar în ultimii 40 de ani”.

Leii populau cândva toată Africa, sudul Europei și Orientul Mijlociu, până în nord-vestul Indiei; acum, specia aproape a dispărut

Dispariţiile în masă şi urmările lor

Prima extincție din istoria Pămân­tului a avut loc cu 443 de milioane de ani în urmă, când un îngheț de pro­porții a redus nivelul mărilor cu 100 de metri, distrugând circa 70% dintre specii. A urmat extincția din urmă cu circa 360 de milioane de ani, când o schimbare climatică masivă a ucis peste 70% dintre specii, inclusiv ma­joritatea coralilor. În Permian-Triasic, cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă, au pierit peste 95% din popu­lațiile de animale de pe Terra, din cauza unei încălziri globale extreme. Acum 200 de milioane de ani, trei sferturi dintre speciile care populau Pământul au fost din nou pierdute, lăsând loc dezvoltării dinozaurilor, care, totuși, dispăreau complet cu 65 de milioane de ani în urmă, din cauza impactului pământului cu un asteroid și al unui șir de erupții vulcanice catastrofale. A fost momentul după care mamiferele și apoi oamenii au „preluat” planeta...