Main menu

header

554 24 2de Dana Purgaru

O sumedenie de poze cu pisici jihadiste au fost postate de belgienii cu un acut simţ al umorului, care doreau să facă haz de necaz la cererea autorităţilor de a nu divulga pe reţelele de socializare informaţii despre operaţiunile antiteroriste ale Poliţiei, în plină desfăşurare pe străzi.

Un protest inedit pe reţelele de socializare

554 24 1Valul de poze haioase cu feline jihadiste a fost inspirat de personajul „Abu Miau”, o pisică purtând o centură explozivă, prezentată ca un veritabil instigator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, creat de site-ul satiric NordPresse. Astfel, când autorităţile au cerut atât presei, cât şi utilizatorilor reţelelor sociale să se abţină de la schimbul de informaţii cu privire la aproximativ 20 de operaţiuni în curs de desfăşurare în mai multe localităţi din zona Bruxelles şi Charleroi, utilizatorii de Twitter şi de Facebook s-au conformat cu plăcere şi au aplicat această tehnică, folosind hashtag-ul #BrusselsLockdown. În loc să descrie ce vedeau de la ferestre, locuitorii Bruxelles-ului au publicat poze cu mâţe în toate posturile, unele reale, altele modificate prin programe de editare computerizată, în posturi care mai de care mai amuzante.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Federal a mulţumit, la sfârşitul conferinţei de presă din timpul nopţii ce a urmat operaţiunilor de securitate, în care a anunţat 19 percheziţii şi 16 arestări, tuturor utilizatorilor de reţele sociale „că au ţinut cont de necesităţile operaţiunilor în curs”.