Main menu

header

931 2 2Acum vreo 8 ani, la Pitești, înaintea unui spectacol de-al meu de la Teatrul „Alexandru Davila“, loc în care am fost angajat vreo 16 ani, mi-a fost prezentată o fată. Avea 11 ani, era timidă, plăpândă și ținea în mână un nai care era stricat. Mi-a cântat divin și de atunci am zis că voi face tot posibilul să ajut acest copil să meargă mai departe.

Prin proiectul ART BY FUEGO am sprijinit-o pe Mădălina Lupu, și-a luat un nai nou și de acolo parcursul ei a început să strălucească. A mers alături de mine în trei turnee naționale, la multe evenimente și a evoluat frumos.

Să vă spun despre acest copil aparte. Mădălina Lupu este din județul Argeș, este fiică de preot și e un copil care simte și iubește muzica mai presus ca orice pe lume. Determinarea ei mă uimește uneori.

Cântă la peste 10 instrumente populare de suflat și abordează mai multe genuri muzicale, atât folclor autentic, cât și muzică de factură cultă, interpretându-le pe amândouă cu sensibilitate.

Are 18 ani, va absolvi Liceul de Muzică din Pitești, iar pașii ei se vor îndrepta către Conservatorul din București. Mai mult, Mădălina este profesor și are grupe de copii, la vârsta sa fragedă!, pe care-i inițiază în artele interpretării, predându-le naiul.

Mădălina are ceva din bucuria întreagă a lumii. Este ca un miracol care, atunci când apare pe scenă, atrage atenția. Cântă cu sufletul, transmite, creează emoții și face ea cumva ca naiul să prindă viață și glas prin sentimentele sale.

Frumusețea face ca, de vreo 4 ani, Mădălina să fie discipol al marelui artist român Gheorghe Zamfir. Maestrul o iubește, o sprijină și vede în ea o parte din viitorul pe care acest instrument îl va avea, atât în România, cât și în lume.

La rându-i, Mădălina a învățat secrete importante de la Maestrul naiului și legătura aceasta este piatra de temelie a unei cariere care a început cu pași siguri, cu voință și cu seninătatea unui copil care are toate datele pentru a deveni un adevărat star al lumii, așa ca inegalabilul, deocamdată, Gheorghe Zamfir.

Mădălina Lupu este exemplu de voință, își dorește să caute, să evolueze, are determinare cât pentru vreo alți 20 de tineri la un loc și are o educație aparte, care o va face să ajungă departe peste timp.

Este dornică de a găsi resurse pentru a continua, este un autodidact cum rar mi-a fost dat să văd. A învățat de una singură, cu ajutorul tatălui, fără școală, să cânte la o multitudine de instrumente de suflat, cărora le-a deslușit tainele, ca într-o carte deschisă, nefiindu-i teamă că va greși.

Apoi Mădălina este copilul care nu spune „Nu“, căruia nu îi e frică de provocări artistice și care strălucește în fiecare secundă. E atentă la apariții, la postură și e mai ceva ca un burete, gata să absoarbă, să învețe și să dea mai departe învățătură. Folclorul este cel care-i aduce cele mai mari satisfacții, iar până în prezent a fost în zeci de concerte, are nenumărate premii și sunt sigur că veți auzi de ea mult, mult timp de acum înainte.

O puteți vedea sau revedea pe Mădălina în cadrul emisiunii mele de la TVR 2, „Drag de România mea!“, pe 21 mai, de la ora 15:00, acolo unde va cânta și folclor, dar și muzică ușoară! Eu sunt fericit că acum mulți ani i-am dat o șansă, am dus-o pe scene, în țară, i-am oferit sfaturi pe care le-a ascultat și iată că acum, după ani, e în continuă ascensiune.

Nu sunt foarte mulți tineri de acest gen la noi în țară și mi se pare că mult prea ușor îi trecem cu vederea pe cei ca ea, temeinici, care muncesc mult și sunt doldora de talent! Mădălina Lupu este o minune la nai, urmașă a lui Gheorghe Zamfir, un copil pe care-l iubesc și pe care-l voi ajuta mereu!