Main menu

header

…Teatrul românesc nu vrea să accepte și criza morală! Se (z)bate, caută soluții de avarii, varii prietenii dau combustie magică sintagmei „Lupta reușește celor care iubesc mai mult lupta decât succesul”, cum spunea Blaga. Această „Lună a florilor”, Mai 2014, devine o superbă dovadă a Luptei teatrului românesc...

…Gala Shakespeare (căci este mai mult decât un Festival!), frumoasa nebunie a remarcabilului om de teatru Emil Boroghină, la Craiova și București, cu două surprize, teatrele din China și Africa de Sud, convertind versul marelui Will - „Lumea-ntreagă e o scenă” - în tonicul „Lumea-ntreagă e un Shakespeare”. Teatrul românesc are și el minunate „spectacole Shakespeare”, semnate de Liviu Ciulei, Dinu Cernescu, Vlad Mugur, Tompa Gabor, mai tinerii Cristi Juncu, Laszlo Bocsardi și alții, fără a uita, cumva, de Silviu Purcărete, lăudat în ultima Gală pentru montarea de la Budapesta…

…Festivalul de la Timișoara, intitulat FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești), prima parte! Nu știu ce s-a întâmplat pe Bega, pentru că nu am fost invitat, deși mă aflu la timona unicului teatru din România care promovează numai dramaturgia autohtonă!?!… Ciudat este că o distinsă domniță, implicată în organizarea acestui FEST-FDR (deci și al… Dramaturgiei Românești!), declară nonșalant, într-o foarte serioasă revistă online („Yorick.ro”): „Cred că ne lipsește, ca nație, talentul de a scrie dramaturgie” (Sâc!). Dacă uităm de spectacolele selectate (și lăudate!) în FEST-FDR, de nu citim dramaturgii români, n-ar strica măcar o răsfoire a valorosului volum „Istoria Dramaturgiei Române Contemporane” apărută în două ediții, sub semnătura regretatului Mircea Ghițulescu, un redutabil om de teatru!

…Festivalul Teatrului Nou, zece zile la Teatrul „Ioan Slavici” Arad, în fapt vechiul „Undergraund”. Mă bucur că au figurat în „teatrul nou” și spectacole de ținută semnate de Victor Ioan Frunză („Scene din viața insectelor”), Mihai Măniuțiu („Leonce și Lena”), Theodor Cristian Popescu („Perplex”, premieră în Festival a teatrului-gazdă), alături de „noul val”, reprezentat cu brio de Radu Afrin (prezent cu patru montări!), Alexandru Mâzgăreanu, Horia Suru, Geania Cărbunariu etc.

… Gala „VedeTeatru” la Buzău (17-24 mai), Festival de suflet, cu o „uvertură” ca o noapte magică, „Mazl-Tov… And Justice for All!” („Hai noroc și… Dreptate pentru toți”), în regia lui Andrei Munteanu, profund absolvent de filosofie și regie, spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat București, absolut fascinant. De la legenda Leonie Waldman-Eliad (soția regretatului mare om de teatru Harry Eliad) la mezina Cabiria Morgenstern (fiica Reginei teatrului nostru, uluitoarea Maia Morgenstern), cu veșnic-tinerii Dorina Păunescu, Roxana Guttman, Mihai Ciucă și Nicolae Călugărița, minunații tineri-maturi Geni Brenda, Nicolae Botezatu, Veaceslav Grosu, Arabela Neazi.

…Este în toi „festCo”, Festivalul Comediei Românești (24 mai - 1 iunie), la Teatrul de Comedie! Mai - luna florilor de Festival!