Main menu

header

…În istoria teatrului românesc au făcut carieră, înnobilând scena, actori, regizori şi scenografi de excepţie, dar şi cronicari dramatici remarcabili. Printre ei, regretatul Dinu Kivu, plecat nedrept între îngeri, la numai 46 de ani, după un sfert de veac dedicat cronicii dramatice, eseului, portretului în filigran şi interviurilor de substanţă cu mari creatori de teatru. În ’89, când ne părăsea un minunat trubadur de sub balconul Thaliei, prelua ştafeta fiul său Ionuţ, de numai 9 ani pe atunci. Trecut-au anii, unii l-au uitat nemeritat pe Dinu Kivu… Ionuţ a dus însă torţa teatrului mai departe, absolvind, în 2002, ca eminent şef de promoţie, actoria, la UNATC, având din gena tatălui rafinament şi profunzime în actul creator. Şi totuşi nu prea joacă la Odeon, unde-i angajat. Nu s-a lamentat, a căutat evadări, o supapă fiind regia, debutând cu real succes ca director de scenă într-un teatru particular, şi încă unul de top - Godot…

…I-am urmărit întâiul spectacol regizat, „Proof” (Demonstraţia), cu gândul, logic, la prietenul de odinioară, Dinu Kivu. Textul ales de tânărul regizor Ionuţ Kivu, unul de greutate, al americanului David Auburn (născut la Chicago, în ’69), o piesă ce a primit în 2001 nu mai puţin de două vestite premii, Pulitzer şi Tony, şi s-a jucat de aproape 2.000 de ori pe Broadway, ba în 2005 a mai fost şi ecranizată, cu Anthony Hopkins şi Gwyneth Paltrow în rolurile principale. Piesă grea, complexă, despre zbuciumul creatorului, al omului de ştiinţă, în cazul nostru un celebru matematician de la Universitatea din Chicago, interogaţie dramatică la graniţa dintre geniu şi nebunie, despre înţelegere, dragoste, dar şi moştenirea genialităţii. Piesa este un dialog retroactiv între Catherine şi fantoma tatălui său, matematicianul de geniu, des prezent în scenă. Demers la care participă, fără să vadă Duhul profesorului, Hal - student eminent, preferat al dispărutului -, devenit iubitul lui Catherine, şi sora sa, Claire, persoană mai rece, pragmatică, insistând să-şi ia sora la New York. În ziua înmormântării, Hal vine cu un caiet al Profesorului, în care există o uluitoare demonstraţie în stare să revoluţioneze teoria numerelor prime. Un caiet cu scrisul lui Catherine, pe care nimeni nu o crede că-i aparţine, ca o predare a ştafetei...

…Piesa aceasta îi prilejuieşte lui Alexandru Georgescu un rol extraordinar, în Profesorul, plin de profunzime şi căldură sufletească, de tensiune, fin balans între iubirea fetei şi nebunia matematicii. Absolut uluitor în momentul de transfigurare - scânteia unei noi descoperiri… Minunată Irina Ungureanu în Catherine, rol complex, rebelă şi îndrăgostită de matematica tatălui, dar şi de Hal. Remarcabilă scena când ea, la poarta geniului, îşi scrie formulele cu degetul în aer, ca şi finalul, tulburător. Dinamic tânărul Cosmin Pană (în Hal), pe rol Ana Covalciuc (în Claire). Muzica, uneori cam tare, o interesantă cortină între scene.

…Neuitat prieten Dinu Kivu, jocul tău de-o viaţă merge mai departe, în aplauze!