Main menu

header

...Un fenomen nou s-a dezvoltat îmbucurător în lumea scenei româneşti: teatrul independent, ca o alternativă, ca un strigăt al noii generaţii de actori şi regizori, mulţi neprinşi în proiectele de stat. Un teatru cu publicul lui, elevat, sprijinit şi de nume sonore, care-i dau greutate. Unul dintre fervenţii creatori de teatru independent este şi extraordinara Chris Simion, regizoare modernă şi scenaristă profundă (a dramatizat şi texte celebre de Mircea Eliade şi Mihail Sebastian). O mare reuşită a lui Chris Simion este „UnderCloud” - Festivalul de teatru independent (de orice), pe care l-a zămislit din pasiune şi zbucium ideatic, ducându-l la ediţia a VI-a, aflată la final, la Muzeul Ţăranului Român (director, Virgil Niţulescu). O veritabilă sărbătoare a Thaliei, de 12 zile, cu săli pline până în miez de noapte.

...O selecţie foarte exigentă, dar şi diversificată, făcută de Chris Simion şi valorosul teatrolog Dan Marius Zarafescu, a adus în Festival 29 de spectacole (produse de 16 trupe), un veritabil record. Cum, pentru a doua ediţie consecutiv, Festivalul a avut şi o secţiune Concurs, l-a onorat un juriu de elită (Sanda Manu, Anca Sigartău, Cristina Bazavan, George Ivaşcu). Ca şi prezenţe de marcă, de la Radu Beligan (regizorul minunatului spectacol „Fă-mi loc”, după piesa lui Anthony Michineau, cu Medeea Marinescu şi Marius Manole), irezistibilul Horaţiu Mălăele, care a deschis balul, ca actor şi regizor, cu încântătorul „Măscăriciul”, după Cehov (secondat cu har de Nicolae Urs), Maia Morgenstern, în spectacolul-lectură „Mecanica inimii”, după Mathias Malzieu (împreună cu Medeea Marinescu, Marius Manole, Marian Râlea, Vlad Zamfirescu), Magda Catone, în „Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid Zorin, alături de Claudiu Bleonţ (întorşi dintr-un turneu în Canada), dar şi în spectacolul-lectură „Diavolul e politic corect” de Savatie Baştovoi (împreună cu Andrei Runcanu şi adolescentul Carol Ionescu, fiul regretatului Şerban Ionescu!), la Adriana Trandafir, Cerasela Iosifescu, Ilinca Goia, Ioana Pavelescu, Cristi Iacob, Ştefan Huluba, Gabriel Fătu, Marius Chivu, Istvan Teglas şi alţii, cu spectatori de top, printre care şi Lucian Pintilie.

...Un Festival cu nu mai puţin de patru spectacole-lectură (amintitele „Mecanica inimii” şi „Diavolul e politic perfect”, ca şi „Aleluia” de Valentin Nicolau şi „Copilul divin”, după Pascal Bruchner)! Cu un prim spectacol de teatru acrobatic în România, „Omul pescăruş”, realizat de trupa de teatru D’Aya şi Trupa de acrobaţi Xtreme, două producţii de teatru-concert („Vive le Funny jazz”, un superb show Anca Sigartău - Manuela Cara, din Canada; „Aylin Cadîr”). Din păcate, numai patru piese româneşti: provocatorul spectacol „Aggressive mediocrity”, de Catinca Drăgănescu, o excelentă tânără regizoare care şi-a montat textul; „Infanta” de Saviana Stănescu, „Mă mut la tata” de Andreas Petrescu şi „7 dintr-o lovitură” de Lia Bugnar. Şi aşa însă, cu această ediţie, şi mai mulţi au devenit dependenţi de... teatrul independent!