Main menu

header

… Vacanţa e în toi, la mare, la munte şi peste hotare. Exceptând teatrele particulare, care, cel puţin în Capitală, n-au tras cortina, la mijloc de august, mai toţi actorii ţării au revenit la matcă. Să pregătească noua stagiune şi Festivalurile ce ne vor face toamna mai frumoasă şi sufletul mai bogat.

… Toamna Festivalurilor debutează pe malul mării, dar nu la Mangalia, cum s-a petrecut de vreun deceniu, ci la Costineşti, unde, în septembrie ’98, se năştea „Gala Hop” a tinerilor actori. Un eveniment, mult aşteptat de „noul val”, ajuns la ediţia a 15-a, ce se va desfăşura în perioada 4-8 septembrie!... Finalul primei luni de toamnă, în celălalt capăt de ţară, la minunatul Teatru „Regina Maria” din Oradea, unde, între 20 şi 29 septembrie, va avea loc a 19-a ediţie a Festivalului de teatru scurt, manifestare internaţională de tradiţie şi succes.

… „Brumărel” pare a fi luna Festivalurilor pe Dunăre. Startul îl va da Teatrul „Maria Filotti”, care, în perioada 2-6 octombrie, va oferi, în superba clădire a teatrului, „Zile şi nopţi de teatru la Brăila”. Un prim test pentru noul director al instituţiei teatrale din „Oraşul cu salcâmi”, Lucian Sabados, cel care a făcut minuni la Ploieşti, la timona Teatrului „Toma Caragiu”.

… A doua zi după ce se încheie Festivalul de la Brăila, în amonte, la Giurgiu, demarează a 16-a ediţie a Festivalului Teatrelor Dunărene, cu şase zile (7-12 octombrie) arhipline, ce vor reuni trupe riverane din Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi, logic, România.

… Ediţie jubiliară, a 25-a, pentru importantul Festival Naţional de Comedie, organizat de Teatrul „Fani Tardini” Galaţi în perioada 21-27 octombrie. Cu trei secţiuni notabile: „Mari spectacole”, „Underground”, „Teoretică”. Un prim test şi pentru noul director, apreciatul actor şi regizor Cristian Gheorghe.

… Ca octombrie să se încheie, en fanfare, cu Festivalul Naţional de Teatru (FNT) în Bucureşti, între 25 octombrie şi 3 noiembrie, când lumea-ntreagă a teatrului românesc aşteaptă o Sărbătoare de la ediţia a 23-a din istoria FNT-ului!...

… Toamna aceasta oferă şi debutul unui eveniment care, cel puţin pe hârtie, arată excelent: întâia ediţie a Festivalului Internaţional „Fest(in) pe Bulevard”, provocare lansată de Teatrul „Nottara” în perioada 12-19 octombrie. Un debut spectaculos, cu două atractive secţiuni, „Bulevardul Comediei” şi, cea oficială, „Criză teribilă, monşer!” - secţiune-concurs ce va aduce pe scenă (ca şi în cele trei spectacole-lectură) arzătoarea noastră criză de toate zilele (economică, politică, morală, socială, de identitate etc.). Premiere şi reluări de succes ale teatrului-gazdă, dar şi reprezentaţiile unor trupe invitate din ţară, din Franţa, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria. Un veritabil „Festin de criză… pe Bulevard”, cum e intitulată „uvertura” celui mai nou Festival autohton, un eveniment stradal pregătit de regizorul Mihai Lungeanu, cu actori celebri de la „Nottara” şi studenţi de la UNATC. Minunată se anunţă toamna noastră în Templul Thaliei…