Main menu

header

...Am urmărit, luna trecută, un spectacol interesant, primul vizionat de mine la „Godot” Cafe, nume sonor în universul teatrelor particulare. Piesa, „Interviu”, m-a trimis cu gândul la minunatul text al Ecaterinei Oproiu, jucat în mai toată ţara, în distribuţii celebre. Afişul din faţa teatrului nu m-a lămurit însă despre ce piesă era vorba, căci lipsea numele dramaturgului, ceea ce se cam întâmplă pe la noi cu autorii autohtoni. Am văzut spectacolul şi mi-au plăcut cei doi interpreţi, Dan Bordeianu şi Diana Roman, în direcţia de scenă a lui Bogdan Dumitrescu (în premieră regizor de teatru). Fiind două personaje, logic nu e piesa Ecaterinei Oproiu. Nici subiectul. În „Interviu”-ul de la „Godot”, un ziarist de politică vine să facă un interviu pe reportofon cu o cunoscută actriţă-magnet pentru frumuseţea şi erotismul ei, nu pentru valoarea filmelor. Interviul are loc în apartamentul tinerei, dezinvoltă, dispusă să-l cucerească pe noul ei vizitator. Ziaristul însă este ursuz, respinge ofertele sentimentale imediate, dar se naşte un dialog inteligent, acid, cu ironii, uneori de efect, cu un limbaj pe alocuri „decoltat”, într-un fel de amuzant joc „de-a şoarecele şi pisica”. Nu se va întâmpla nimic erotic, mai ales că la uşă sună (în zadar) şi logodnicul actriţei, iar tânăra îi mărturiseşte gazetarului că are cancer! Venea ca o concluzie la imixtiunea ziaristului în „Jurnalul” găsit pe masă, din care răzbătea obsesia morţii. El pleacă, nu iese bine din apartamentul fetei şi transmite redacţiei, la telefon, o ştire-bombă: „Tânăra actriţă suferă de cancer!”. Numai că apare ea în spate şi îi strigă că „Jurnalul” răsfoit pe ascuns de ziarist era al unei prietene!

...În acest univers, o revelaţie: tânăra absolventă de teatru Diana Roman, nu doar cu o frumuseţe cuceritoare, dar şi cu nerv, sensibilitate, inteligenţă. Lipsa de experienţă a făcut-o, uneori, să dea replica prea repezit, încât nu s-a înţeles prea bine. Pariez însă că, foarte curând, se va vorbi mult şi laudativ despre acest nume. Cât despre Dan Bordeianu, matur, cu disimulări de efect, cu forţă scenică. Nu a însemnat deloc o surpriză, cum i-am auzit pe unii, care-l ştiau pe actorul de 38 de ani poate doar din filme (debut, la 11 ani, în „Promisiuni”, cu Mircea Diaconu şi Ion Caramitru) sau din telenovela de succes „Numai iubirea”. Dan Bordeianu, studentul lui Mircea Albulescu, este şi un foarte bun actor de teatru. L-am aplaudat, la „Nottara”, în „Rinocerul îndrăgostit”, „Uzina de plăceri SRL”, „O noapte furtunoasă”.

...Şi autorul piesei?! Este strănepotul ilustrului postimpresionist Vincent van Gogh, pictor olandez mort, împuşcat, la 37 de ani. Theo van Gogh, scriitor, actor, regizor, producător de film (aproape 30 realizate, printre care şi „Interviu”, scos în 2003, adaptat, acum, pentru scenă). Şi el mort prematur, la 47 de ani (în 2004), împuşcat de un islamist olandezo-marocan, pentru filmul tv „Prezentarea”, ce trata condiţia femeii în islamist. Ce interviu cu destinul în familia van Gogh!