Main menu

header

mircea m ionescu… Surprinzător pentru mulţi, în ultima vreme, Buzăul a devenit un punct luminos pe harta teatrală a României! Chiar dacă abia acum 17 ani se năştea în acest oraş un teatru profesionist, din marea dragoste pentru locurile natale a regretatului actor şi dramaturg Paul Ioachim, admirat pe scena Teatrului Giuleşti (apoi Odeon). Teatrul George Ciprian (numele altui actor şi dramaturg buzoian) a pornit la drum ca unul de proiecte (printre puţinele de gen din ţară!), statut ce permite aducerea în spectacole proprii a unor cunoscuţi actori şi regizori din întreaga ţară. La nici şapte ani de existenţă, Teatrul de lângă Crâng şi-a ctitorit, ambiţios, şi un Festival! Sub directoratul regizorului Răzvan Dincă (astăzi, conducătorul Operei Române), trei ani s-a ţinut, la Buzău, „Gala noilor generaţii. Capul de… regizor” (amintind de titlul piesei „Capul de răţoi” a lui George Ciprian). Apoi, sub directoratul criticului de teatru Marinela Ţepuş (astăzi, directoarea Teatrului Nottara), Festivalul a devenit „Gala Vedetelor VedeTeatru”. Un Festival în care nume celebre ale scenei româneşti au venit la Buzău, în producţii proprii sau ale unor mari teatre, spre bucuria publicului.

… Anul acesta, tot primăvara (18-25 mai), o primă ediţie aniversară. A X-a, unde, inspirat, s-a decis ca Vedeta să fie…Teatrul „George Ciprian”. Opt zile în care publicul buzoian şi invitaţi de marcă ai Festivalului au văzut şi revăzut în Secţiunea Oficială (cea de concurs) salba de spectacole produse de teatrul gazdă, cu ecou în toată ţara, dar şi în Canada, Austria, Germania etc. Titluri celebre, jucate în atâtea teatre, de-a lungul deceniilor („Părinţii teribili” de Jean Cocteau; „Variaţiuni enigmatice” de Erich-Emmanuel Schmitt; „Fii cuminte, Cristofor” de Aurel Baranga), comedii ofertante pentru actori şi de mare succes la public („Sirena şi Victoria” de Alexandr Galin; „Vacanţă în Guadelupa” de Pierre Sauvil şi Eric Assous). Cu actori de top, adunaţi într-un veritabil regal pentru publicul buzoian: Diana Lupescu, Magda Catone, Valeria Ogăşanu, Tania Popa, Crenguţa Hariton, Ada Navrot, Alexandru Repan, Mircea Diaconu, Virgil Ogăşanu, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Silviu Biriş etc. La care s-au adăugat şi irezistibilii Radu Gheorghe şi Mihai Bisericanu (însoţiţi de talentata Georgeta Ciocârlan), în recitalul din deschidere „Ludwig, Niccolo & Jo”. Printre invitaţii de preţ s-a aflat şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu piesa „Pomul vieţii” de Dumitru Matkovski.

… O ediţie jubiliară ce nu a uitat nici lungul drum al talentului către scenă, în „Cafeneaua Artiştilor”, în parteneriat cu UNATC, programându-se şi Secţiunea „Vedeta de mâine”, în care studenţii sau actori abia ieşiţi din facultate au prezentat spectacole incitante („Elixirul” de Mihai Gruia-Sandu; „Insomniile… de altădată” după texte de Dumitru Solomon, îndrumate regizoral de Mihai Lungeanu; „Feisbuc” de tânăra actriţă Diana Iarca). O reuşită Gală a Vedetelor, la Buzău, în care s-a văzut mult şi foarte bun teatru!