Main menu

header

mircea m ionescu… La fiecare început de primăvară, de opt ani încoace, există în peisajul nostru teatral un festival aparte. Se ţine la Teatrul Municipal „Bacovia”, fireşte din Bacău, se numeşte „One man show Gala Star” (sigur, are şi un „One woman show”!) şi este structurat pe două secţiuni: Recital în concurs şi Recital extraordinar.

… Anul acesta, Recitalurile extraordinare au avut o strălucire rară, Gala debutând cu un regal oferit, în sala Teatrului de Vară „Radu Beligan” (născut în comuna Galbeni, judeţul Bacău), de o stea mondială, fermecătoarea soprană Angela Gheorghiu (concertând în premieră într-un oraş din afara Capitalei, în Bacăul situat la 50 km de Adjudul natal!), acompaniată de un rege al pianului, maestrul Dan Grigore. În aceeaşi secţiune, un inedit recital („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori”), superbă recitire a lui Shakespeare de remarcabilul actor, director şi manager Emil Boroghină, ctitorul valorosului „Festival Shakespeare” din România. Mai adăugăm tulburătorul recital al Taniei Popa, cu „Fata din curcubeu”, şi apariţia băcăuanului Narcis Ianău, vocea rară lansată la „Românii au talent”.

… În umbra acestor staruri şi, în general, mult sub aşteptări, nouă tineri actori s-au bătut pentru premiile Galei băcăuane: cinci băieţi şi patru fete, reprezentând teatre din trei ţări, Austria, Republica Moldova şi România. Cu şapte texte dramatice şi două spectacole nonverbale, în faţa unui juriu absolut feminin: criticul de teatru Adrienne Darvay Nagy (născută la Oradea, stabilită de decenii la Budapesta), apreciata actriţă Mihaela Teleoacă şi excelentul teatrolog din noua generaţie Monica Andronescu. În privinţa câştigătorilor, destule zâmbete şi semne de întrebare în privinţa valorii Concursului, din moment ce un singur actor a cucerit trei distincţii (!?!): Attila Harsanyi, absolventul Academiei Naţionale de Teatru din Budapesta, membrul trupei de limbă maghiară „A. Kamaraszinhaz” din Arad, a luat pentru recitalul său, cu „Decalogul după Hess” de Alina Nelega, Marele Premiu, Premiul „Ştefan Iordache” (decis de liceenii băcăuani), ca şi noua distincţie „Actorii pentru actori”, acordată de artiştii teatrului-gazdă. Ca să nu fie un monopol pe premii, „One man show”-ul s-a decernat actorului bucureştean Ştefan Ruxanda, pentru spectacolul nonverbal „Ce-ar fi dacă ar fi…”, scris, regizat şi interpretat de el. În privinţa Premiului feminin, surprinzător pentru mulţi, el a revenit Adrianei Bordeanu, pentru „Infanta” de Saviana Stănescu.

… Alte „umbre” ale Galei s-au numit neprezentarea unui selecţionat (Mihai Costache), spectacolul saturat de porcării verbale prezentat de teatrul particular bucureştean „În culise”, absenţa autorilor textelor în programul galei afişat prin oraş (nu şi în caietul-program, în număr limitat!), în timp ce piesa românească reprezentată de Teatrul „Pygmalion” din Viena (fireşte în germană!) nu a beneficiat de subtitrare în limba publicului băcăuan, vădit văduvit. Noroc cu recitalurile de gală…