Main menu

header

mircea_m_ionescu… Teatrul rămâne, din fericire, un magnet pentru mulţi tineri. O dovedesc sutele de visători care bat anual la porţile facultăţilor de profil din toată ţara, visând să urce pe scenă sau pe marele ecran, să calce pe urmele actorilor de geniu care le-au fascinat copilăria şi adolescenţa. Din nefericire, în pofida semnalelor de alarmă trase de presa de specialitate şi de actorii reputaţi, numărul anual al absolvenţilor este cu mult peste cerinţele scenei româneşti, fenomen stimulat şi de numărul mare de facultăţi particulare, pe bani, unde exigenţa este în vădită scădere. Şi, în loc de a ajunge măcar coleg de scenă cu Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Tamara Buciuceanu, Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu, visătorii se trezesc la absolvire şomeri cu diplomă sau, în caz fericit, bucuroşi că au prins un videoclip sau o şuşă. Spre lauda lor, unii dintre tinerii bolnavi de teatru, cu evident har, nu cedează, agăţându-se cu pasiune (şi nu fără talent!) de trupele particulare. Numai în Bucureşti, teatrele particulare au devenit, în ultimii ani, o alternativă de luat în seamă, căci unele spectacole de la „Godot”, „La Scena / Arca”, „Unteatru”, „În culise” şi alte trupe independente reprezintă creaţii interesante, de luat în seamă. Le monitorizează însă cei în drept?...

… Conştient de drama tinerilor absolvenţi şi, în special, preocupându-se de viitorul teatrului românesc, UNITER organizează anual, cu succes, „Gala Tânărului Actor Hop”, care, la finele acestei veri, îşi va desfăşura, la Mangalia, a XV-a ediţie. Nu-i un festival de rutină, dimpotrivă. Selecţia este riguroasă, făcută de profesionişti, ca o premisă pentru un viitor trainic. Gala Hop înseamnă, în primul rând, o mare şansă pentru absolvenţii din ultimii cinci ani de a fi văzuţi şi a urca pe scene profesioniste. În această vară, numărul candidaţilor la un loc pentru Gală a depăşit media ultimelor ediţii, semn evident că avem tinere talente, dar încă mai este până să devină actori. Nu mai puţin de 58 de tineri absolvenţi s-au înscris pentru doar 20 de vize la proba „Individual”, în faţa unui juriu reputat (actorul Mihai Dinvale, regizorul Silviu Jicman şi teatrologul Dan Marius Zarafescu), în timp ce, pentru secţia „Grup”, juriul (Mihai Mălaimare, George Ivaşcu, George Mihăiţă) a reţinut numai 7 din 26 de trupe înscrise!

… Fericiţii trecuţi de exigenta selecţie din Capitală vor avea şansa să se exprime, să dea măsura talentului lor, între 29 august şi 1 septembrie, la Mangalia. Rămâne însă ca la această a XV-a ediţie a Galei să fie prezenţi mai mulţi regizori, directori de teatru şi trimişi ai Ministerului Culturii. Pentru ca laureaţii să urce pe scenele adevărate, nu cum s-a întâmplat până acum cu mulţi dintre cei care s-au impus în Gala din briza mării. Rămâne ca legislaţia învechită, care nu permite angajarea valorilor autentice, să fie anulată de măsuri curajoase ale tuturor celor care vor cu adevărat un viitor serios pentru teatrul românesc!