Main menu

header

mircea_m_ionescu… În teatrul pe care l-a ctitorit, în 1951, în sala care îi poartă numele de la 5 ianuarie, anul trecut, când Teatru de „Comedia” a aniversat o jumătate de veac, Maestrul Radu Beligan a reapărut pe scenă, fiind ovaţionat. La finele ultimei premiere a Teatrului de Comedie, „Spiritul de familie”, acum o săptămână. Spectacol regizat imperial de Maestrul Radu Beligan, cu o fascinantă şi uluitoare tinereţe creatoare la cei 94 de ani, seară de teatru de mare ţinută, pentru suflet şi minte.

… Din nou o piesă semnată Eric Assous, tunisianul din Paris, autorul care s-a impus, în 2007, în România, prin „Străini în noapte”, montată de Radu Beligan, ce se joacă şi în prezent cu casa închisă. Acum, „Spiritul de familie”, altă radiografie actuală profundă, i-a prilejuit lui Radu Beligan să ofere în caietul-program o părticică din crezul legendarului actor şi regizor faţă de creaţia autentică: „Azi, sarcina noastră primordială este să promovăm acel teatru care pune degetul pe carnea vie a vieţii, acel teatru riguros care se respectă şi care ne respectă, refuzând deriziunea, facilul, desacralizarea artei, pe scurt, pactul cu Diavolul”.

... Piesa este scrisă excelent, montată şi interpretată impecabil, în superbul decor al lui Puiu Antemir, costumele Liei Manţoc şi muzica lui Răzvan Diaconu - remarcabili şi ei. Trei fraţi şi soţiile lor se întâlnesc în noua casă, cu grădină, a lui Francky, în afara Parisului. Dialogurile iniţiale trădează plictisul relaţiilor conjugale dintre avocatul Yvan şi Mathilde, stomatologul David şi Christelle, singurii care par într-o armonie sunt Francky (director la o firmă) şi Nicole (casnică). Totul capătă alte dimensiuni, tensiune şi haz dezlănţuit, când Nicole îi anunţă, între drumurile ei la bucătărie, că a invitat-o şi pe Talia, o prietenă de-a casei, secretara soţului ei. Veste care îi face statui pe cei trei bărbaţi, tot mai bănuitoare pe Mathilde şi Christelle, ca apariţia excentricei secretare să declanşeze infernul în cele trei familii. Umorul galopant al situaţiilor ascunde, în fapt, tristeţi grave, căci fiecare dintre cei trei fraţi a avut o relaţie cu Talia, ba, mai mult, „neghioaba de serviciu”, casnica Nicole a trăit o aventură de două întâlniri cu Yvan, înainte de căsătoria cu Francky. Universul celor trei familii se convulsionează, bântuit de distrugere, replica dureroasă arde: „Nimeni nu trebuie să aibă încredere în nimeni”. Nici în familie...

... Stimulaţi de prezenţa Maestrului Radu Beligan, cei şapte actori au căutat să se autodepăşească şi au reuşit roluri de mare ţinută estetică, într-un superb balans comic-tragic. Nu pot face o ierarhie, toţi au fost excelenţi. În ordinea... intrării în scenă: Marius Florea Vizante (Yvan), Lamia Beligan (Mathilde), Marius Drogeanu (Francky), Dorina Chiriac (Nicole), Sandu Pop (David), Delia Seceleanu (Christelle), Mirela Zeţa (Talia). Iar peste toţi, veşnic, fascinantul tânăr Radu Beligan, care, peste 48 de ore, urca pe scena Naţionalului să joace magistral (a câta sută oare?) „Egoistul”. La 94 de ani!