Main menu

header

mircea_m_ionescu… De mult timp n-am mai văzut o sală să râdă în valuri, ca la ultima premieră oferită de Teatrul Arca. O piesă („Menage a trois”), scrisă de comediograful de răsunet pe toate fusele orare ale lumii, Neil Simon, americanul născut, în 1927, în Bronx-ul newyorkez, omul cu nume de teatru pe Broadway, cunoscut şi în România, unde i s-au jucat, printre altele, cu mare succes, „Desculţ în parc”, „Biloxi Blues”, „Un cuplu ciudat”. Acum, o altă lovitură, datorată textului, dar şi încântătorului cvartet de realizatori.

... Una dintre miile de fiţuici din presa americană, „Colaps”, ziar făcut de doi prieteni (Andy şi Norman) într-un mic apartament, are probleme cu banii. Sacrificiul lui Andy, care-i ţine companie bătrânei doamne Brown, proprietara, amână evacuarea pentru neplata chiriei. Problemele sporesc când în apartamentul vecin se mută o frumoasă tânără (Sophie), fostă participantă la Olimpiada de la Seul (la nataţie), care urmează să se căsătorească în şase săptămâni cu un tip din marina naţională. Norman, omul care scrie, practic, ziarul, se îndrăgosteşte lulea de Sophie, nu mai are chef de articole, o urmăreşte cu un telescop pe stradă, îi spală podelele, îi scapă pisica în closet, îi pune la uşă pungi cu delicatese scumpe, o asfixiază cu dragostea sa, dar e respins brutal, fata fiind gata să cheme Poliţia, mai ales că nebuniile îndrăgostitului îi aduc concedierea. Intervine salvator Andy, care o angajează pe Sophie (pe o mie de dolari) doar să-i zâmbească lui Norman, ca să scrie ziarul. În final, Sophie îi declară dragoste lui... Andy, iese un scandal de tot hazul, însă totul se termină fericit.

... Pe acest text, îmbogăţit cu tot felul de efecte comice de bun gust, a canavat de toată lauda, într-un ritm alert non-stop, atât de inventivul regizor-actor-scenarist Sorin Misirianţu (cu un CV impresionant: opera-rock „Richard al III-lea”, la Cluj, spectacole de ecou la Naţionalele din Cluj şi Târgu-Mureş, la „Comedie”, în Bucureşti; regia filmului „Benvenuti in Italia” şi altele). A avut şansa să aleagă şi un trio de interpreţi cu o fantastică poftă de a juca, toţi serioşi, frenetici, într-un comic debordant. Marea surpriză pentru mine a fost Ioan Isaiu, star al telenovelelor („Secretul Mariei”, „Vocea inimii”, „Iubire şi onoare”), considerat cel mai sexy bărbat din show-biz-ul românesc, de data aceasta, în rolul lui Andy, relevând o superbă maturitate a actorului de teatru, cu inteligenţă, sensibilitate, diversitate stilistică şi umor de rasă. Alături, noua stea a Naţionalului din Târgu-Mureş, Ionela Nedelea, elogiată pentru rolul lui Marlilyn Monroe - one-woman show, „Opera de trei parale”, „Anonimul veneţian” şi filmele „Europolis”, „The Dast Man” - făcut de Bruno Coppola. Incredibila surpriză s-a numit Liviu Vârciu, în rolul lui Norman. Un debutant pe scenă, absolut fascinant în umorul lui nativ, altfel cunoscut pentru unii ca manelist şi din telenovele („Secretul Mariei”, „State de România”). Pe scurt, un „Menage a trois”, cu patru creatori de nota 10!